Voorbeschouwing Genk - RSCA

Preview Genk - RSCA

Zaterdagavond reist RSC Anderlecht af naar Genk voor de vierde speeldag van de Champions' Play-offs. De Limburgers zijn sterk begonnen aan de play-offs met zeven punten op negen. Daardoor klommen ze van de zesde naar de vierde plaats. Maar ook paars-wit heeft vertrouwen, na 2068 dagen staat het opnieuw aan de leiding van de Jupiler Pro League. Het was een belangrijke zege, maar die kwam helaas met een prijskaartje: Thorgan Hazard zal lange tijd onbeschikbaar zijn en Zeno Debast is geschorst. 

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox ? Schrijf je in op de newsletter.

NEWSLETTER

Afgelopen week won Anderlecht voor het eerst in drie seizoenen de derby tegen Union. Je kan deze belangrijke overwinning herbeleven in de nieuwste aflevering van Play-offs Uncut op Mauve TV. Daarin voel je de sfeer in en rond het stadion, ben je getuige van de speech van kapitein Jan Vertonghen, en ervaar je de ontlading na het laatste fluitsignaal.

Helaas was er ook een keerzijde, Thorgan Hazard liep een zwaar kruisbandletsel op en het is onwaarschijnlijk dat hij in 2024 nog zal spelen. Zijn vervanger zondag, Francis Amuzu deed het Lotto Park daveren met de winnende treffer. Invallen en scoren, het is Ciske niet vreemd. 48 procent van zijn Jupiler Pro League-treffers maakte hij als invaller (11/23), het hoogste percentage van alle spelers met meer dan vijftien doelpunten in eerste klasse deze eeuw. Die andere doelpuntenmaker, Kasper Dolberg, scoorde dit seizoen al tegen 13 teams in de Jupiler Pro League, niemand doet beter. Ontbreken nog in zijn collectie: Eupen, Cercle Brugge en... KRC Genk. 

KRC Genk moest wachten op de laatste speeldag om zich te kwalificeren voor de Champions' Play-offs. Maar sindsdien loopt het vlot voor de Limburgers. Het won thuis van Union en op bezoek bij Antwerp met het kleinste verschil. Ook vorige week leek het lang op weg naar drie punten, na een doelpunt van Arokodare en een rode kaart van Popovic. Maar Kazeem Olaigbe kon profiteren van een misverstand in de Genkse verdediging: 1-1.

In de reguliere competitie kon Sporting een punt pakken in Genk. Francis Amuzu opende de score en Anderlecht leek lang op weg naar de zege. Tot Tolu Arokodare in de blessuretijd de gelijkmaker kon binnenkoppen. RSCA kon revanche nemen door in eigen huis de 0-1 voorsprong van de Limburgers te remonteren dankzij een mooie goal en assist van Théo Leoni (2-1). Ludwig Augustinsson, de Zweedse verdediger die zondag zijn 30ste verjaardag viert, vertelde bij RSCA Podcast wat zijn ideale verjaardagscadeau zou zijn. "Ik wil gewoon de drie punten van zaterdagavond. Niets anders, behalve natuurlijk felicitaties van mijn familie. Maar de drie punten van zaterdag zouden genoeg zijn om de hele zondag blij te zijn."

Coach Brian Riemer wil RSCA scherper aan de wedstrijd zien beginnen. Dat zal nodig zijn, want Genk scoorde haar drie doelpunten in de play-offs in de eerste helft. Anderzijds slikken ze liefst 34% van hun tegendoelpunten in het laatste kwartier, enkel Standard doet slechter (35%), dus daar liggen mogelijkheden. Blauw-wit zal het bovendien zonder Bryan Heynen (buikblessure) en Joris Kayembe (schorsing) moeten doen.

Mogelijke opstelling KRC Genk : Vandevoordt, El Ouahdi, Sadick, Cuesta, McKenzie, Sobol, Galarza, Hrosovsky, El Khannouss, Ait El Hadj & Arokodare

Scheidsrechters: Jonathan Lardot, Quentin Blaise (AR1), Florian Lemaire (AR2), Kevin Van Damme (4OFF), Nicolas Laforge (VAR), Vito Di Vincenzo (AVAR) & Carlos-Manuel Serra (Replay Operator)


RETRO : HATTRICK IN ASSISTS VOOR JOVANOVIC (27-04-2012)

In de play-offs van het seizoen 2011-12 boekte paars-wit een klinkende 0-4 zege bij KRC Genk. Milan Jovanovic gaf de drie assists voor de eerste drie doelpunten, die werden gescoord door de Braziliaan Kanu (2x) en Guillaume Gillet. Die laatste zette vervolgens Tom De Sutter in stelling voor de 0-4. Dat seizoen zou paars-wit uiteindelijk zijn 31ste titel pakken, met vier punten voorsprong op Club Brugge. KRC Genk vervolledigde het podium.

Bekijk de video op Mauve TV

GENK (coach Mario Been): Köteles, Joneleit (62' Limbombe), Nadson, Tshimanga, Ngcongca, Simaeys, De Bruyne (12' Croux), Vanden Borre (46' Tozsér), Buffel, Vossen & Benteke

RSCA (coach Ariel Jacobs): Proto, Juhász, Kouyaté, Safari (76' J. Lukaku), Odoi, Biglia, Mbenza, Gillet, Jovanovic, Kanu (67' Canesin Matos) & Suárez (85' De Sutter)

Lees verder

Formation Youthstart au RSCA
Réaliser son rêve, c’est plus facile à dire qu’à faire. YouthStart peut t’aider à y arriver. YouthStart donne des formations gratuites aux jeunes entre 16 et 30 ans qui sont actuellement sans emploi et sans formation.