Voorbeschouwing Cercle - RSCA

Cercle - RSCA

De drie ploegen uit de top drie wonnen hun midweek wedstrijd (RSCA, Club Brugge & Union). Er is dus weinig veranderd in de stand, behalve dat het gat met de andere drie clubs is vergroot. De play-offs zijn intussen toe aan de terugronde, en de wedstrijden worden - zoals in de Champions League groepsfase - gewoon omgedraaid. De verliezers krijgen dus meteen een kans op revanche. Daar zal ook Cercle Brugge op uit zijn in het Jan Breydelstadion, aftrap nu zondag om 16.00 uur.

Deze voorbeschouwing en veel meer als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de RSCA Newsletter.

NEWSLETTER

PERSONFERENTIE NA DE MATCH VAN WOENSDAG

Miron Muslic
opende woensdag de persconferentie na de wedstrijd. “De topteams straffen elke fout af en weten hoe ze hun momenten moeten kiezen. We begonnen de wedstrijd solide en agressief. We hadden een plan om oplossingen te creëren op de helft van de tegenstander. Dat hebben we een half uur lang goed gedaan. Maar RSCA heeft een fantastische structuur, zowel verdedigend als aanvallend, en hun spelers weten hoe ze moeten profiteren van fouten op het juiste moment. We gaven ze twee goede cadeautjes in de eerste helft en dat was genoeg voor hen. Het tweede doelpunt was al een knock-out. In de rust wilden we een doelpunt maken om de dynamiek van de wedstrijd te veranderen, maar we gaven ons voor de derde keer gewonnen. Dit is onze eerste ervaring met de play-offs, met avondwedstrijden en uitverkochte stadions. We moeten blijven leren en ervan leren. En dat gaan we doen, te beginnen met aanstaande zondag, dan gaan we weer", concludeerde de Oostenrijkse coach van de groen-zwarten.


Brian Riemer wilde zijn tegenstander feliciteren. “Allereerst wil ik zeggen hoezeer ik onder de indruk ben van Cercle tot nu toe in deze play-offs. Ze hebben laten zien dat ze iedereen in de problemen kunnen brengen. We wisten dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden door de druk en de energie die ze uitstralen. Ik denk dat onze organisatie vandaag solide was. De tweede bal is heel belangrijk in dit soort wedstrijden en dat deden we heel goed. We moesten wachten op de momenten dat we het spel konden openen. Zoals mijn collega al zei, veranderden onze twee doelpunten de dynamiek van het spel. Daarna hadden we steeds meer controle en het derde doelpunt gaf ons de kans om de rust te vinden. Dus ik ben blij met onze prestaties met en zonder bal. We lieten de intensiteit zien waar we het soms over hebben gehad tijdens deze play-offs en die nodig is voor een wedstrijd als deze.”

Als de twee ploegen voor de wedstrijd van woensdag nog geheimen voor elkaar hadden, dan hoeven ze die nu niet meer te hebben. Edgaras Utkus (gebroken oogkas) blijft uiteraard niet beschikbaar. Cercle verwelkomt zondag wel twee centrale verdedigers terug in hun ploeg, Jesper Daland en Boris Popovic keren terug uit schorsing. Dat moet Miron Muslic in staat stellen om Hugo Siquet en Christiaan Ravych opnieuw op hun favoriete positie als respectievelijk rechtsback en linksback te posteren. Het gevolg is dat de groen-zwarten deze keer met een meer vertrouwde opstelling kunnen aantreden, wat hun automatismes ten goede zal komen.

We haalden het in vorige preview al aan, topschutter Kévin Denkey (25 goals) en Anders Dreyer zijn de meest beslissende spelers van de Jupiler Pro League. Door Anders' goal & assist draagt hij die eretitel nu alleen met 27 stuks (18 goals & 9 assists). Het was tevens de tweede keer dat hij een goal én assist lukte in dezelfde wedstrijd, iets wat hij eerder deed op 5 november op bezoek bij... Cercle.

Het is echter allerminst zeker dat Anders Dreyer, Kasper Schmeichel en zelfs Yari Verschaeren (die terugkeert van een blessure) deel zullen uitmaken van de selectie die afreist naar het Venetië van het Noorden. De eerste twee zijn nog onzeker nadat ze woensdag geblesseerd het veld moesten verlaten. De situatie van deze spelers wordt dagelijks opgevolgd. Er zondag zeker wel bij is Theo Leoni, die zijn tweeklapper in de Jupiler Pro League heeft gescoord. Théo zit nu aan 5 goals & 7 assists en in alle wedstrijden waarin hij dat deed, verloor Sporting niet (6 zeges, 2 gelijke spelen). Laat ons hopen dat die reeks zich zondag doorzet. 

Scheidsrechters : Erik Lambrechts, Jo De Weirdt (AR1), Kevin Monteny (4OFF), Simon Bourdeaud'hui (4OFF), Lothar D'hondt (VAR), Romain Devillers (AVAR) & Jasper Vitse (Replay Operator)


RETRO : UITZONDERLIJK DEBUUT LAMPTEY

In het seizoen 1990-91 reisde RSCA op een koude decembernamiddag naar Brugge voor het duel met Cercle. Ver verwijderd van het play-off tijdperk zouden de Brusselaars voor de 21ste keer kampioen worden, met drie punten voorsprong op KV Mechelen. De keuze voor deze wedstrijd had echter niets te maken met de prijzenkast, de openingstreffer van Luis Oliveira of één van de drie doelpunten van Johnny van Loen tijdens zijn korte carrière bij Anderlecht. Als deze wedstrijd de geschiedenis is ingegaan en gegrift blijft in de archieven van de club, dan is dat vanwege iets dat in die wedstrijd gebeurde.

Na een half uur moest Luc Nilis geblesseerd het veld verlaten voor een jonge speler met de naam Nii Lamptey. De Ghanese aanvallende middenvelder sloot aanvankelijk aan bij de beloften van paars-wit. Maar zijn snelheid en tweevoetigheid viel al snel op bij toenmalige coach Aad De Mos. Slechts zes dagen na zijn 16de verjaardag werd Nii Lamptey die dag de jongste speler van het eerste elftal in de clubgeschiedenis. Dat is hij vandaag de dag nog steeds, ook al kwam Romelu Lukaku - slechts vier dagen ouder bij zijn debuut - erg dicht in de buurt.

BEKIJK OP MAUVE TV 
In dat eerste seizoen maakte Nii Lamptey acht doelpunten in zeventien wedstrijden, sommige cruciaal voor de landstitel. De zomer daarop werd hij met Ghana wereldkampioen in de U17-categorie, waar hij ook de prijzen voor beste speler en topscorer won. Na drie seizoenen en 37 wedstrijden bij RSCA, waar hij nog twee titels won, vervolgde Nii Lamptey zijn carrière bij PSV, Aston Villa en Coventry City. Maar hij beleefde nooit echt de glorie die veel waarnemers hadden voorspeld. Nii Lamptey (49) is echter nog steeds houder van een clubrecord dat niet makkelijk uit te wissen zal zijn.

Opstelling RSC Anderlecht : Filip De Wilde, Wim Kooiman, Graeme Rutjes, Michel De Wolf (46' John van Loen), Adri Van Tiggelen, Bertrand Crasson, Charly Musonda, Alain Van Baekel, Luc Nilis (32' Nii Lamptey), Luis Oliveira & Marc Degryse

Lees verder