Sporting op bezoek bij West Ham

WHU

Vorige week kon je meer lezen over de huidige selectie van West Ham. Nu duiken we iets dieper in de geschiedenis van de club.

West Ham werd oorspronkelijk -  zoals meerdere Engelse clubs - opgestart als een fabrieksteam. Voor West Ham was dit een scheepsvaart- en ijzerfabriek. In 1895 zag de club zo het levenslicht als Thames Ironworks FC. Vijf jaar later maakte het een doorstart onder de huidige naam, West Ham United FC, genoemd naar de gelijknamige wijk in Oost-Londen. De link met de ijzerfabriek is nog steeds terug te vinden in de bijnamen: 'Irons' en 'Hammers', het clublogo en de bordeaux-blauwe clubkleuren, de werkkledij in de fabriek destijds.

De club kende haar meest succesvolle periode in de jaren ‘60 en 70’. In 1964 won het voor het eerst de FA Cup, in ‘65 volgde de Beker der Bekerwinnaars. De tot nog toe enige Engelse wereldtitel in 1966 kent tevens een Bordeaux-blauwen randje, met drie homegrown West-Ham spelers in de basis: Bobby Moore, Martin Peters en Geoff Hurst. Die laatste is nog steeds de enige speler die een hattrick wist te scoren in een WK-finale. Eén van zijn drie doelpunten is bovendien de omstreden goal die via de lat al dan niet de doellijn overschreed.

Later boekten de hammers nog twee FA Cup overwinningen (in ‘75 en ‘80) en bereikte het zoals geweten in ‘76 de Europacup finale tegen Sporting. In de daaropvolgende decennia zakte de club nog een aantal keren terug naar de tweede afdeling, maar nooit lager. Landskampioen werd West Ham nooit, met een derde plaats in 1986 als hoogste notering.

Op een ander vlak vinden we wel een gelijkenis met paars-wit. Net als Neerpede, heeft de West Ham Academy heeft een ijzersterke reputatie met alumni als Paul Ince, Michael Carrick, Joe Cole, Rio Ferdinand en Frank Lampard. Ook ex-Anderlechtspeler Josh Cullen genoot zijn opleiding bij de Hammers.

London Stadium

In 2016 brak voor de club een nieuw tijdperk aan met de verhuis naar het London Stadium. Boleyn Ground (Upton Park) werd zo na meer dan 100 jaar verlaten.

Het stadion werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2012. Daarna werd het gerenoveerd tot een multifunctioneel stadion waar zowel atletiek, voetbal als concerten kunnen plaatsvinden. Zo beschikt het over uitschuifbare tribunes die de atletiekpiste doen verdwijnen voor de matchen van West Ham. Het biedt plaats aan zo'n 60.000 mensen.

Na Manchester United en Tottenham Hotspur (sinds 2019) heeft West Ham United nu de derde grootste stadioncapaciteit van de Premier League.