Herbeleef ons Europees parcours in de Conference League

Conference League 22-23

De Europese droom van iedereen die paars-wit in het hart draagt, spatte uiteindelijk uiteen in de kwartfinale van de Conference League. Een parcours dat weliswaar de geschiedenisboeken zal ingaan, met hoogtes en laagtes, een lach en een traan, maar vooral met een gezonde dosis fierheid over de manier waarop onze club zich getoond heeft op het Europese toneel.

Hieronder worden onze 16 Europese avonturen nog eens samengevat. Herbeleef alles (nieuws, foto- en videomateriaal) door simpelweg op het resultaat te klikken van de wedstrijd naar keuze.

Pittige voorrondes

De Mauves werden dankzij de derde plaats in de Jupiler Pro League van vorig seizoen gespaard van de eerste twee voorrondes voor de Europese Conference League. De loting voor de derde voorronde leverde een eerste duel op tegen de Esten van Paide Linnameeskond. Sporting won de twee wedstrijden comfortabel en mocht zich opmaken voor de loting van de play-offronde. Daar kwam met het Zwitserse Young Boys een tegenstander van formaat uit de bus. Na een nipte overwinning in Bern verloor Sporting thuis met dezelfde score. In de beslissende penaltyreeks toonde Hendrik Van Crombrugge zich de grote held en sleepte RSCA de kwalificatie voor de groepsfase in de wacht. Alle vier de wedstrijden werden live uitgezonden op MAUVE TV voor onze MAUVE+-leden.

Een spannende groepsfase

Met drie overwinningen in de voorrondes op zak, kwam RSC Anderlecht terecht in een groep met het Deense Silkeborg, het Roemeense FCSB en het Engelse West Ham United. Na een degelijke start met een thuisoverwinning tegen de Denen (1-0) en een gelijkspel in Boekarest (0-0), moest Anderlecht twee keer het onderspit delven tegen de Londenaren. Na een nieuw gelijkspel tegen FCSB in het Lotto Park, trok onze ploeg - toen gecoacht door Robin Veldman - met het mes op de keel naar Silkeborg. Dankzij doelpunten van Lior Refaelov en Benito Raman deed Sporting wat moest. Het Europese verhaal zou een vervolg krijgen na de lange winterstop voor het WK.

De knock-out wedstrijden

De tweede plaats in de groep 'veroordeelde' RSCA tot een nieuwe play-offronde (tegen een van de teams die als beste derde uit hun Europa League-groep kwamen). Op het spel stond een ticket voor de laatste 16. Onder leiding van Brian Riemer trokken de Mauves naar het Bulgaarse stadje Razgrad, waar ze een nipte nederlaag leden tegen Ludogorets. In Brussel draaide paars-wit de rollen om en overleefde het opnieuw een penaltythriller, dankzij een vijfsterrenprestatievan Bart Verbruggen. Met zijn drie saves op rij zorgde hij voor de kwalificatie en twee nieuwe Europese avonden, ditmaal tegen Villarreal CF. De 'gele duikboot' uit Spanje meerde eerst aan in het Lotto Park, waar RSCA hen op een gelijkspel hield dankzij een doelpunt van Islam Slimani - die in de winter onze ploeg versterkte - en opnieuw een uitstekende prestatie van Bart Verbruggen. Met een 0-1 overwinning in Villarreal werd de poort naar de kwartfinales opengebeukt.

Een ontknoping met twee gezichten

Eenmaal de kwartfinales bereikt waren, bleek het Nederlandse AZ Alkmaar de volgende tegenstander. Indien paars-wit ook deze klip wist te omzeilen, zou het voor de eerste keer in de 21ste eeuw een Europese halve finale bereiken. De laatste halve finale dateerde immers alweer van het seizoen 1989-1990, toen Sporting pas in de finale van de Europa Cup II het hoofd moest buigen tegen Sampdoria.

De heenwedstrijd leverde een hoopvolle uitgangspositie op. RSCA haalde het dankzij een solide en mature prestatie met 2-0 (goals van Amir Murillo en Majeed Ashimeru). Bij de terugwedstrijd in het AFAS Stadion was alles al snel te herdoen na een pover wedstrijdbegin. De 2-0 stond ook in Alkmaar al snel op het bord. De troepen van Brian Riemer sleepten wel nog verlengingen uit de brand, maar in de penaltyreeks bleek AZ te sterk.  

Herbeleef onze Europese matchen hieronder

 

 #1 Paide (EST) 0-2 RSCA 

news pics mauve tv

 #2 RSCA 3-0 Paide (EST) 

news pics mauve tv

 #3 Young Boys (ZWI) 0-1 RSCA 

news pics mauve tv

  #4 RSCA 0-1 (pen. 3-1) Young Boys (ZWI) 

news pics mauve tv

  #5 RSCA 1-0 Silkeborg IF (DEN) 

news pics

  #6 FCSB (ROM) 0-0 RSCA 

news pics

  #7 RSCA 0-1 West Ham Utd (ENG) 

news pics

  #8 West Ham Utd (ENG) 2-1 RSCA 

news pics

  #9 RSCA 2-2 FCSB (ROM) 

news pics

  #10 Silkeborg IF (DEN) 0-2 RSCA 

news pics

  #11 Ludogorets (BUL) 1-0 RSCA 

news pics

  #12 RSCA 2-1 (pen. 3-0) Ludogorets (BUL) 

news pics

  #13 RSCA 1-1 Villareal CF (SPA) 

news pics

  #14 Villarreal CF (SPA) 0-1 RSCA 

news pics

  #15 RSCA 2-0 AZ Alkmaar (NED) 

news pics

  #16 AZ Alkmaar (NED) 2-0 RSCA 

news pics

Lees verder