RETRO. Een terugblik op de legendarische wedstrijd tegen West Ham van 1976

Deze donderdag treft Royal Sporting Club Anderlecht West Ham United, 46 jaar na de gewonnen finale van de Europese Beker der Bekerwinnaars uit 1976. 11 jaar eerder had de ploeg uit Londen die competitie al gewonnen, maar in '76 was het Sporting dat tegen de Hammers zijn eerste Europese beker op zijn palmares mocht zetten. 

1976. Royal Sporting Club Anderlecht ontvangt West Ham United in een tot de nok gevuld Heizelstadion voor de finale van de Europese Beker der Bekerwinnaars, nadat het eerder FC Rapid Boekarest (Roemenië), FK Borac Banja Luka (ex-Joegoslavië), Wrexham AFC (Wales) en Sachsenring Zwickau (ex-Duitsland) opzij zette. Maar ondanks het thuisvoordeel en de 51 296 toeschouwers, stonden de Mauves die avond voor een loodzware opdracht.

Coach Hans Croon - die die avond al wist dat zijn avontuur bij paars-wit na dat seizoen zou eindigen door de misgelopen titel - moest puzzelen. Erwin Vandendaele, zijn vaste pion centraal achterin, moest geblesseerd afhaken, waardoor Gille Van Binst naar de libero verhuisde. De Nederlander wist Jean Thissen - ook geblesseerd - om ondanks zijn blessure toch te spelen. De jonge Michel Lomme kreeg zijn kans in de basis.

Helaas bood de ongewone achterlinie van Sporting slechts een half uur weerstand tegen de talrijke Londense aanvallen. Pat Holland vond het net van dichtbij en versloeg doelman Jan Ruiter. Tot overmaat van ramp raakte Ludo Coeck geblesseerd en moest hij vervangen worden door de jonge Franky Vercauteren, die samen met Jean Dockx op het middenveld plaatsnam.

Maar het luidde het begin in van een paars-witte wederopstanding. Robbie Rensenbrink en François Van der Elst waren de dirigenten van het orkest, zoals dat gedurende de hele Europese campagne het geval geweest was. Robbie, de briljante Nederlandse linksbuiten, had voor de gelegenheid zijn smoking aangetrokken. De slangenmens was onhoudbaar, en werd kort voor de rust bediend door Peter Ressel om beheerst de gelijkmaker binnen te leggen.

Na de rust bracht Swat Van der Elst RSCA op voorsprong met een prachtig schot in de bovenhoek. Maar de Hammers kwamen terug. Keith Robson maakte na een lang uur spelen gelijk, alles was weer te herdoen. Al kon de gelijkmaker van de Britten de lyriek van de twee paars-witte sterspelers, Rensenbrink en Van der Elst, niet stoppen. De Slangenmens en Mister Europe, wie anders, brachten Sporting van 2-2 naar 4-2 dankzij een penalty van Robbie en een duivelse sologoal van Swat.

De overwinning betekende de allereerste Europese beker in de trofeeënkast van paars-wit. Eén waar ze diezelfde zomer nog een Europese Supercup aan zouden toevoegen na winst tegen Europees kampioen Bayern München. De namen van toen schreven geschiedenis. Ze krijgen voor eeuwig een bladzijde in één van de belangrijkste hoofdstukken van de geschiedenis van paars-wit.

Herbekijk de volledige wedstrijd:

RSC Anderlecht : Ruiter; Lomme, Broos, Van Binst, Thissen; Dockx, Haan, Coeck (32’ Vercauteren); Van der Elst, Ressel, Rensenbrink

West Ham United : Day; Coleman, Bonds, T. Taylor, Lampard (46’ A. Taylor); Mc Dowell, Peddon, Brooking; Holland, Jennings, Robson

Goals : 28’ Holland (0-1), 42’ Rensenbrink (1-1), 47’ Van der Elst (2-1), 68’ Robson (2-2) & 72’ Rensenbrink (3-2)

Lees verder