AZ Alkmaar 2-0 RSCA (pen 4-1)

ZENO

Een belangrijke week voor Sporting. Op donderdagavond trok het naar het hoge noorden in Nederland, waar het AZ Alkmaar trof in de tweede kwartfinalewedstrijd van de UEFA Europa Conference League. Yari Verschaeren stapte mee op de bus, zij het geblesseerd, Benito Raman bleef op Neerpede. Op AZ verdedigde RSCA een 2-0 voorsprong, maar zag het die al snel tenietgedaan. De droom van een Europese halve finale spatte uit elkaar na strafschoppen.

Paars-wit startte dramatisch aan de partij. Op de eerste offensieve actie beging Amir Murillo een ongelukkige fout op de rand van de zestien, penalty voor AZ. Die werd foutloos omgezet door Vangelis Pavlidis, waardoor AZ al na twee minuten hun achterstand kon milderen. En die achterstand werd helemaal tenietgedaan nadat diezelfde Vangelis Pavlidis na nog geen kwartier spelen de 2-0 eenvoudig kon binnentikken op aangeven van Jens Odgaard. De Griek kon er zelfs bijna 3-0 van maken, al kon Zeno Debast hem net op tijd het trappen verhinderen. Sporting kon de Nederlanders amper van repliek dienen in de eerste helft. Bart Verbruggen moest zich van zijn sterkste kant laten zien op een poging van Odgaard. Diezelfde Odgaard kreeg opnieuw een kans na een half uur spelen, alweer zonder succes. Maar de kansen voor AZ bleven komen. Een laatste kopbal van Milos Kerkez ging over, waardoor het 2-0 bleef aan de rust.

Amir Murillo moest al na enkele minuten in de tweede helft het speelveld geblesseerd verlaten. Killian Sardella kwam in zijn plaats. Na de rust kwam paars-wit meer in de wedstrijd. Een eerste kans kwam er na een actie van Francis Amuzu en Islam Slimani. De bal kwam uiteindelijk bij Lior Refaelov terecht, maar die kon niet besluiten. Ook het schot van Moussa N'Diaye op de vrije bal die daar op volgde, ging er niet in. Aan de overkant bleef AZ de forcing voeren. Een kopbal van Jens Odgaard en een trap van Milos Kerkez, twee keer net niet. En Bart Verbruggen moest opnieuw zijn klasse tonen, alweer op een goede poging van Odgaard. De laatste kans van de reguliere speeltijd kwam op naam van Mario Stroeykens, maar Mathew Ryan redde.

Ook tijdens de verlengingen bleven de Nederlanders gevaarlijk. Francis Amuzu kon zich eerst nog doorzetten tot bij de Australische AZ-doelman, maar het was vooral aan de overkant dat de kansen vielen. Eén keer ging de bal zelfs tegen de netten, al stond Odgaard duidelijk buitenspel. Ondanks de kansen vielen er geen doelpunten meer in de verlengingen, dus zouden penalty's beslissen over wie zou doorstoten naar de halve finale.

En die eer valt AZ te beurt. Zij trapten al hun strafschoppen binnen, terwijl de doelman van AZ met twee schitterende reddingen RSCA het scoren belette. De Europese droom van RSCA stopt zo in de kwartfinales na een mooi en boeiend parcours.