Merci Roger: Zijn eerste landstitel in 2000

Aftellen naar het duel tegen Royal Antwerp FC van zondag 11 maart doen we deze week met een terugblik op Roger Vanden Stocks rijkgevulde carrière. Vandaag keren we terug naar 2000, wanneer hij zijn eerste landstitel als voorzitter van RSCA mocht vieren.

Gisteren hadden we het over DE MOEILIJKE BEGINJAREN onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock. Na drie seizoenen had hij immers nog geen trofeeën kunnen veroveren. Paars-Wit werd toen twee keer vierde en een keer derde in de competitie, terwijl het daarnaast enkel een Europese kwartfinale en een verloren bekerfinale kon voorleggen. In het seizoen 1999/2000 werd het wachten echter eindelijk beloond: Roger Vanden Stock haalde toen de 25ste landstitel uit de clubgeschiedenis binnen.

Paars-Wit hunkerde naar de landstitel na drie titelloze jaren en bracht daarvoor de boomlange Tsjech Jan Koller van Sporting Lokeren naar het Astridpark, die een ijzersterk duo zou gaan vormen met de vinnige Tomasz Radzinski. Ook de trainer was nieuw, Aimé Anthuenis had het seizoen daarvoor Racing Genk voor het allereerst in hun clubgeschiedenis kampioen gemaakt en maakte nadien de overstap naar de hoofdstad. Paars-Wit verloor pas op speeldag 14 voor het eerst (1-3 tegen... Racing Genk), daarvóór won het elf keer en speelde het twee keer gelijk. Nadat Paars-Wit even een moeilijkere periode kende, met slechts één overwinning in vijf wedstrijden, stond het op speeldag 32 dan toch tegenover Racing Genk in de kampioenenwedstrijd. Bij winst haalde RSCA eindelijk die felbegeerde 25ste landstitel binnen.

In die bewuste wedstrijd, die plaatsvond in het Genkse Fenix Stadion, zorgde uitgerekend ex-Genkenaar Bart Goor voor een vroege voorsprong. Radzinski verdubbelde vlak voor rust, net na het uur maakte Koller er 0-3 van. Tien minuten voor tijd zorgde Zoran Ban voor de Genkse eerredder, maar in de slotminuut maakte Radzinski het Anderlechtse feestje compleet: 1-4 en landskampioen! Na enkele lastige jaren werd het harde werk van Roger Vanden Stock eindelijk beloond, en kaapte hij zijn eerste van tien landstitels weg. RSCA beëindigde het seizoen met 75 punten, acht meer dan vicekampioen Club Brugge.

Een seizoen later zouden de goeie prestaties in de competitie opgevolgd worden door een Europese exploot. Paars-Wit plaatste zich toen voor de tweede groepsfase van de Champions League, het kampioenenbal dat mee onder impuls van Roger Vanden Stock gevormd werd. Het verhaal daarvan brengen we je morgen!