Merci Roger: Moeilijke beginjaren ondanks Europese kwartfinale

De komende week tellen we af naar zondag 11 maart, want dan speelt RSCA haar laatste wedstrijd onder het voorzitterschap van Roger Vanden Stock. Daarom geven we vanaf vandaag een chronologisch overzicht met enkele hoogtepunten uit zijn rijkgevulde carrière. Vandaag beginnen we logischerwijze met de beginjaren, die niet altijd even vlot verliepen.

Na het seizoen 1995/1996 droeg Constant Vanden Stock na 25 seizoenen als voorzitter het roer van de club over aan zijn zoon. Toen al was dat het einde van een tijdperk, want naast tien landstitels won Paars-Wit onder Vanden Stock senior ook onder meer twee keer de Europacup II, de UEFA Cup en zeven keer de Beker van België. Grote schoenen om te vullen dus, maar Roger Vanden Stock zou die rol met verve vervullen. Toch verliep niet alles altijd van een leien dakje, want de vijfde voorzitter uit de clubgeschiedenis moest toch een hele tijd wachten op 'zijn' eerste eretitels bij Paars-Wit.

Toch begon het voorzitterschap van Roger Vanden Stock met een mooie Europese prestatie. In het seizoen 1996-1997 bereikte RSCA namelijk de kwartfinale van de UEFA Cup, een prestatie die Paars-Wit pas twintig jaar later nog eens zou evenaren (de kwartfinale van de Europa League afgelopen seizoen, toen het geklopt werd door latere winnaar Manchester United). In eigen land ging het Paars-Wit minder voor de wind. In de competitie eindigde RSCA pas vierde in dat seizoen, de bekerfinale verloor het van Germinal Ekeren. Het seizoen erop liep het zelfs nog wat stroever en kon het pas op de slotspeeldag in de allerlaatste seconden een vierde plaats (en bijhorend Europees ticket) veroveren. In 1998-1999, het derde seizoen onder Vanden Stock, werd Paars-Wit derde, al eindigde het wel op slechts drie punten van kampioen KRC Genk.

Op die manier had Roger Vanden Stock nog niet veel te vieren in zijn eerste drie seizoenen als voorzitter. Vanaf de eeuwwissel zou daar echter duidelijk verandering in komen. Het verhaal van zijn eerste landstitel in 2000 schotelen we je morgen voor!