De minzame Marokkaan

Alles draait bij hem rond de bal. Werkelijk alles. De kleine balvirtuoos (15/08/1984) groeide met zijn Marokkaanse ouders, 3 zussen en 1 broer op in Amsterdam. Mbark Boussoufa kreeg een keurige opvoeding die hem weghield van de kleine straatcriminaliteit. Hij voetbalde altijd, op straat en in clubverband. Eerst bij Midden-Meer en dan bij Fortius. Daar werd hij door de scouts van Ajax Amsterdam ontdekt.

Hij speelde in de befaamde Amsterdamse voetbalschool samen met Hedwiges Maduro, Nigel De Jong en Wesley Sneijder. Op zijn dertiende schreef hij zich in voor een “hooghouwedstrijd”: jeugdspelers trachtten in het voorprogramma van een thuiswedstrijd van Ajax de bal zo lang mogelijk in de lucht te houden. Na 900 balcontacten moest de kleine Mbark noodgedwongen stoppen want de wedstrijd zou beginnen.

Bous was een erg getalenteerde speler van Ajax en hij mocht zelfs een aantal keren, op erg jonge leeftijd, mee voetballen met Ajax II. En toen kwam Chelsea FC. In 2001 tekende hij als zeventienjarige belofte een jeugdcontract voor de club uit West Londen. De club zat in slechte papieren en Mbark Boussoufa raakte niet verder dan de invallersploeg.  In 2003 nam de Russische miljardair Roman Abrahamovic de club over en de steenrijke zakenman kocht meteen een ploeg van dure vedettes bij elkaar.

In de zomer van 2004 vertrok Mbark Boussoufa dan maar naar AA Gent waar hij vrijwel onmiddellijk uitgroeide tot de onbetwistbare leider. Zijn fluwelen baltoets en spelinzicht bekoorden vriend en vijand. Hij kreeg de ebbenhouten schoen (beste Afrikaanse voetballer van de Belgische competitie) en versierde een transfer naar RSC Anderlecht. In 2006 won hij de gouden schoen. Mbark Boussoufa speelde van 2006 tot 2011 voor RSC Anderlecht. Hij speelde 208 wedstrijden en scoorde 58 keer.

De minzame Marokkaan is een volbloed artiest die, bij ons, twee keer kampioen werd en een bekerfinale won. Mbark Boussoufa zal nooit vergeten worden.

Lees verder

Le onze des U21 contre le KV Mechelen. COYM! 🟣⚪ #ANDKVM
RSC Anderlecht wenst haar supporters uitdrukkelijk te bedanken voor de correcte naleving van de maatregelen tijdens de wedstrijd tegen Zulte Waregem.