Jan Koller, 50 jaar

Jan Koller

Een paars-witte legende blaast vandaag 50 kaarsjes uit. We blikken terug op een korte maar krachtige passage, bol van overwinningen.

Jan Koller was groots. Niet alleen in lengte (2m02), ook in de steile groeicurve die zijn prestaties kenden. Hij startte met voetballen in zijn geboorteplek Smetanova Lhota voor hij vijf jaar voor het bescheiden ZUV Milevsko zou gaan voetballen. Daar werd hij gerecruteerd door de Tsjechische reus Sparta Praag. Maar daar werden de technische kwaliteiten van Lange Jan niet naar waarde geschat. Al na een jaar werd hij daarom verkocht aan Lokeren waar hij helemaal ontbolsterde. Koller maakte er 46 doelpunten in 102 wedstrijden. Met 27 goals in zijn derde seizoen op Daknam overtuigde hij paars-wit om toen een recordsom van 120 miljoen Frank neer te tellen voor de Tsjechische spits.

Na vier jaar zonder titel moest de nieuwe transfer samen met Tomasz Radzinski - toen al bij Sporting - voor nieuwe successen zorgen. En of dat gebeurde. Onder de nieuwe coach Aimé Antheunis leed paars-wit slechts op de 14de speeldag hun eerste nederlaag. Het eindigde het seizoen alleen aan de top met 75 punten, 8 punten meer dan vice-kampioen Club Brugge. In het jaar erop, tijdens het seizoen 2000-2001, voetbalde het legendarische duo Koller - Radzinski opnieuw een titel bij elkaar voor RSC Anderlecht, al was het vooral de Champions League-campagne van dat jaar die tot op vandaag tot de verbeelding spreekt.

Met vier van de vijf doelpunten bracht Jan Koller quasi op z'n eentje Sporting door de kwalificatierondes, met tegenstanders Famagousta en vooral Porto. In de poulefase trof paars-wit de Europese reus Manchester United, PSV Eindhoven en Dynamo Kiev. En hoewel RSCA op verplaatsing twee grote nederlagen te verwerken kreeg (5-1 op Old Trafford en 4-0 in Kiev), was het toch paars-wit dat tot ieders verbazing als groepswinnaar de poulefase afsloot. Een historische overwinning thuis tegen de Red Devils (2-1) en in Eindhoven (2-3) zorgden mee voor een verbluffende 12 op 18. Het avontuur in de Champions League zou eindigen in de tweede groepsfase van het toenmalige tornooiformat. Daar trof het Lazio Roma, Real Madrid en Leeds United, tegenstanders die Lange Jan en co niet opzij wisten te zetten.

Na twee titels op twee seizoenen, een Gouden Schoen en 64 goals en 102 wedstrijden, scheidden de wegen van Koller en RSCA alweer. De lokroep van de Bundesliga was te groot, Borussia Dortmund zou de nieuwe thuis worden van onze boomlange spits. Later trok hij nog naar Monaco, Nuremberg, Samara en Cannes, waar hij zijn teller aan professionele doelpunten tot 245 in 585 matchen zou brengen. Met 55 doelpunten in 91 duels is hij tot op vandaag Tsjechisch topschutter.

Gelukkige 50ste verjaardag, Jan!

Lees verder