Paul Van Himst wordt 80 jaar

Paul Van Himst - 80 years

Op maandag 2 oktober viert RSC Anderlecht de verjaardag van een van de grootste, zoniet de allergrootste clublegende. Paul Van Himst wordt 80 jaar. Hoe Paul gevierd wordt, lees je onderaan de pagina.

Paul Van Himst werd geboren op 2 oktober 1943 in Sint-Pieters-Leeuw, op een steenworp van Neerpede. Als achtjarige ket werd hij opgemerkt door het toenmalige hoofd van de jeugdopleiding van SC Anderlechtois, meneer Constant Vanden Stock. Die schoof hem prompt een aansluitingskaart onder zijn neus, de rest is paars-witte geschiedenis.

Als 16-jarige sloot Van Himst aan bij het eerste elftal van Anderlecht. Waar jeugdspelers in de A-kern vandaag eerder norm dan uitzondering zijn, was dat in de tijd van Paul allerminst. Paul Van Himst, Made In Neerpede avant la lettre, maakte zijn debuut op een leeftijd van 16 jaar en 85 dagen. Toen ongezien.

Het was het begin van een carrière van collectieve en individuele successen. Van Himst werd acht keer kampioen met paars-wit, en won vier keer de beker. Hij werd bekroond met vier Gouden Schoenen, waarna de organisatie besloot dat ex-winnaars de trofee niet nog eens in ontvangst mochten nemen. 

Ook op het internationale toneel speelde Pol zich tussen de allergrootsten. Al tijdens zijn Europese debuut, in een kolkend Bernabeu tegen Real Madrid, kwam hij tot scoren. Met paars-wit zou Paul in 1970 ook de finale van de Jaarbeursstedenbeker spelen. In een dubbele confrontatie tegen Arsenal FC greep RSCA net naast de hoofdprijs. In 1964 eindigt Van Himst vierde in het referendum voor Europese voetballer van het jaar. Hij was een wereldvoetballer, de ster van zijn generatie.

Na alweer een weergaloze prestatie met de Belgische nationale ploeg tegen Les Bleus omschreef L'Équipe hem als ‘le Pélé Blanc,’ en dat was allerminst zomaar uit sympathie. De jongeman uit Negenmanneke was de Europese evenknie van de Braziliaan als het op elegantie en flair aankwam. Pauls klasse ontging ook andere Europese topclubs niet. Real Madrid zag in hem opvolging voor Ferenc Puskas en Alfredo Di Stefano. Maar Polle verkoos in Brussel te blijven en speelde uiteindelijk 566 wedstrijden voor paars-wit waarin hij 309 wist te scoren.

In 1975 nam Paul na 32 jaar als jeugd- en profspeler afscheid van RSC Anderlecht. Bij zijn afscheid toonden andere legendes hun waardering voor Pauls carrière door mee te spelen in zijn benefietwedstrijd. Een prestigieus wereldteam met sterren als Eusebio, Pelé en Cruyff en onder leiding van Rinus Michels brachten hem hulde in het Astridpark.

In 1982 werd Paul Van Himst coach van RSCA. Zelf had hij liever voor altijd speler gebleven. Maar waar hij als speler niet in geslaagd was, lukte hem als coach al bij de eerste poging: in zijn eerste seizoen als coach versloeg hij met paars-wit het Portugese Benfica om zo de UEFA Cup van 1983 toe te voegen aan de trofeeënkast van Sporting.

Voetballers krijgen in de geschiedschrijving wel eens een mythische status toegeschreven. Vaak met enige zin voor overdrijving, verblind door romantiek en de emotie die onlosmakelijk met het spel verbonden zijn. Bij Paul, echter, klopt alles. Hij is groots.

Van Himst is een levende legende. De verpersoonlijking van de term champagnevoetbal. De norm voor het nummer 10 van Royal Sporting Club Anderlecht. Keurig en wijs, niet verlegen om een mening over zijn club. 

RSC Anderlecht wenst Paul een fantastische 80ste verjaardag toe. 

De thuiswedstrijd van nu zaterdag 7 oktober tegen KV Mechelen zal in het teken staan van clublegende Paul Van Himst. De spelers treden aan in een wit retro shirt dat refereert naar de shirts waarin Paul zijn hoogdagen kende. Daar lees je hier meer over. Voor de wedstrijd wordt Paul gepast gevierd. Tickets voor de wedstrijd koop je hier.

Lees verder