Voorbeschouwing RSCA - Genk

RSCA - Genk

Sporting maakt zich op voor zijn voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen. Op drie speeldagen van het einde ontvangt paars-wit KRC Genk op zaterdag om 20u45. Club Brugge wist zich na het scoreloos gelijkspel in de Brusselse derby op kop te hijsen en ontvangt maandagavond Union in eigen huis. RSCA kan mits een zege dus de druk opvoeren op de twee resterende rivalen voor de oppergaai. De titelrace nadert zijn ontknoping.

Deze voorbeschouwing in je mailbox krijgen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

NEWSLETTER PRAKTISCHE INFO

De tegenstander: KRC Genk

KRC Genk plaatste zich op de laatste dag van het reguliere seizoen nipt voor de Champions' Play-offs. De Limburgers wisten zich na de eerste speeldagen al opnieuw tot outsider voor de titel te bombarderen met tien op twaalf uit hun eerste vier wedstrijden. Na de 2-1 thuisoverwinning op paars-wit, door een late penalty, verloor KRC Genk 3 wedstrijden op rij. Ze moesten de duimen leggen in de dubbele confrontatie tegen Club Brugge met zware cijfers (4-0 & 0-3) en afgelopen weekend verloren ze opnieuw zwaar (4-1) tegen de revelatie van het seizoen, Cercle Brugge. 

Eerder in het seizoen won paars-wit zijn thuiswedstrijd tegen KRC Genk met 2-1. Deze wedstrijd kreeg nog een lange nasleep naar aanleiding van de controversiële penaltyfase. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd opende KRC Genk score, maar die vreugde was van korte duur. Amper vijf minuten later maakte Theo Leoni gelijk, Anders Dreyer bezorgde ons in de blessuretijd nog de drie punten. Als de blauwwitten zaterdagavond in het Lotto Park verliezen van Sporting, verliezen ze voor het eerst sinds 2016 hun vierde wedstrijd op rij in play-off 1. 

De Genkenaren moeten zien om te gaan met het plotse vertrek van hun coach Wouter Vrancken. Zaterdag spelen ze onder leiding van Domenico Olivieri, een oudgediende van het huis die al deel uitmaakte van de Limburgse staf. Moeilijk dus om in de kaarten te kijken van de nieuwe interim T1. Anouar Ait-El Hadj, Made In Neerpede, maakt een goede kans om te starten. Twee andere spelers hebben een verleden bij RSCA: Konstantinos Karetsas (die vorige week debuteerde met 16 jaar en 167 dagen, de jongste speler die al 14 jaar voor Genk start) en Bilal El Khannouss, de gevaarlijkste man in de ploeg. Tolu Arokodare is de doelpuntenmaker en de gevaarlijkste man in de zestien. Aanvoerder Heynen zal dit seizoen niet meer spelen. 

Mogelijke startopstelling (3-4-2-1) : Vandervoort, Sadick, Questa, McKenzie, El Ouahdi, Galarza, Hrosovsky, Kayembe, El Khannouss, Ait-El Hadj & Arokodare

Scheidsrechters : Lawrence Visser (referee), Rien Vanyzere (assistent), Michele Seeldraeyers (assistent), Wesli De Cremer (4off), Bram Van Driessche (VAR) & Thibaud Nijssen (AVAR)


Retro: de dubbele treffer van Aruna (24-10-2004)

In het seizoen 2004-2005 zakten de Limburgers voor speeldag 10 af naar het Astridpark. Na twintig minuten namen ze de leiding dankzij Orlando Engelaar, die profiteerde van de rebound van een schot van Paul Kpaka. Een paar minuten later werd Eric Matoukou met twee gele kaarten van het veld gestuurd nadat hij onder druk werd gezet door Aruna Dindane. De spelers ging met een 0-1 stand de rust in.

Oleg Iachtchouk maakte zijn opwachting na de pauze en maakte na een uur gelijk door een vrije trap van Pär Zetterberg binnen te koppen. Maar tegen alle verwachtingen in kwamen de bezoekers weer op voorsprong via Orlando Engelaar. De 20-jarige Anatoliy Gerk, die ook nog maar een paar minuten op het veld stond, raakte de paal en de bal kwam plots voor de voeten van Aaron Mokoena, die compleet verrast in eigen doel scoorde.

Ondanks hun overwicht leek paars-wit meer dan een uur lang genoegen te moeten nemen met een punt, maar Aruna Dindane's fraaie één-twee met Anatoliy Gerk zorgde toch nog voor voor een late overwinning. De Ivoriaanse spits werd goed gelanceerd door Mbo Mpenza en scoorde even later zelfs een tweede keer toen hij na een snelle tegenaanval de keeper van de tegenstander wist te verschalken. Eindstand 4-2.

Herbekijk de video op Mauve TV

RSCA (coach Hugo Broos) : Tristan Peersman, Glen De Boeck, Olivier Deschacht, Vincent Kompany, Fabrice Ehret (46’ Oleg Iachtchouk), Anthony Vanden Borre, Walter Baseggio, Goran Lovre (76’ Anatoliy Gerk), Pär Zetterberg, Aruna Dindane & Mbo Mpenza

KRC Genk (coach René Vandereycken) : Jan Moons, Eric Matoukou, Indridi Sigurdsson (38’ Seyfo Soley), Aaron Mokoena, Brian Priske, Orlando Engelaar, Justice Wamfor, Koen Daerden, Mirsad Beslija (77’ Faris Haroun), Gert Claessens & Paul Kpaka 

Lees verder