Voorbeschouwing RSCA - RUSG

RSCA - RUSG

De Jupiler Pro League maakt zich op voor de kraker van speeldag 3, RSC Anderlecht tegen Union Saint-Gilloise. Niet enkel een een Brusselse derby, maar ook een duel der competitieleiders. Indien paars-wit zondag wint, springt het naar de koppositie. Aftrap in een ongetwijfeld kolkend Lotto Park om 18u30.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

NEWSLETTER PRAKTISCHE INFO

Beide Brusselse ploegen zullen na nederlagen tegen Brugse ploegen gebrand zijn om iets recht te zetten zondag. Union moest thuis de duimen leggen voor Cercle, terwijl RSCA verloor op bezoek bij Club Brugge. Play-offs Uncut blikt terug op de week die begon met een open training in het Lotto park en eindigde met de ontgoocheling in Brugge. Lang kan paars-wit daar niet bij blijven stilstaan, er zijn nog 24 punten te verdelen in 8 rechtstreekse duels tegen de titelkandidaten. Bovendien keert paars-wit terug naar het stadion waar het dit seizoen 81% van de punten kon pakken, het Lotto Park.

Om de Brusselse identiteit te vieren zijn er twee nieuwe sjaals. Op de witte sjaal prijkt de oude Brusselse iris centraal. De paarse variant is speelser, en gebruikt de iris als wit patroon op een verder donkere sjaal. Beide sjaals hebben een kwalitatieve, dikke afwerking.

SHOP

Sinds haar terugkeer naar eerste klasse in 2021, maakt Union indruk. In de 84 competitiewedstrijden sinds 21-22 pakte het veruit de meeste punten in de Jupiler Pro League (182). Toch resulteerde die dominantie nog niet in een prijs. In 21-22 werd de leidersplaats verspeeld in de play-offs, en ook vorig seizoen had Union de kans om kampioen te worden op de laatste speeldag; maar werd er verloren tegen Club Brugge. 

Dit seizoen heeft Union nog twee kansen op een prijs, de bekerfinale tegen Antwerp op donderdag 9 mei en natuurlijk de Champions' Play-offs. In die play-offs begon Union na de halvering van de punten met een bonus van 3 punten op paars-wit en 6 punten op Club Brugge en Genk. Na nederlagen tegen Genk en Cercle zagen de Unionisten hun voorsprong alweer wegkwijnen. Zo staat zondag de leidersplaats van de Jupiler Pro League op het spel in een rechtstreeks duel. Sporting verlangt naar een eerste zege tegen Union sinds 2021, en een eerste leidersplaats sinds 2018. Dat verlangen liet Thomas Delaney deze week in RSCA Podcast optekenen: “Anderlecht is een club met een rijke historie, een geweldige jeugdacademie en een stadion dat altijd uitverkocht is. De honger om de club terug te brengen is enorm, maar we zullen het zelf moeten afdwingen, je krijgt het niet cadeau.”

De afgelopen week was er veel te doen om de schorsing van centrale Christian Burgess, maar het enige wat we moeten onthouden is dat hij zondag speelgerechtigd is. Hij start normaal in de driemansdefensie tussen Machida en Sykes. De verwachting is dat Charles Vanhoutte opnieuw naar het middenveld schuift, waar Sadiki of Lazare plaats moet ruimen. In het aanvallend compartiment fungeert Gustav Nilsson met zijn 1m97 als targetman te midden van de meer beweeglijke Puertas en Amoura. De productiviteit van die laatste twee sleutelspelers is de voorbije weken wel afgenomen. Het laatste competitiedoelpunt van Amoura dateert van 3 februari, terwijl Puertas de laatste vijf matchen doelpuntloos bleef en slechts één assist kon afleveren. Nadat Union zondag voor een vierde keer op rij niet kon winnen was coach Blessin hard voor zijn spelers: “We hebben héél stomme fouten gemaakt, zowel in onze communicatie als in onze manier van verdedigen. (...) Het zal nu van mijn spelers afhangen. Ofwel steken we onze hoofden in het zand, ofwel rechten we de rug voor de acht matchen die nog volgen.” Zondag om 18u30 zien we wie de rug zal rechten, wanneer Brussel het epicentrum van de voetbalwereld is voor het duel om de leidersplaats.

Mogelijke 11 (3-5-2): Moris - Machida, Burgess, Sykes - Teklab (Lapoussin is out), Vanhoutte, Lazare, Puertas, Castro-Montes - Nilsson, Amoura

Scheidsrechters: Erik Lambrechts, Jo de Weirdt (AR1), Kevin Monteny (AR2), Simon Bourdeaud’hui (4OFF), Lothar D’Hondt (VAR), Romain Devillers (AVAR) & Jasper Vitse (Replay Operator)

Lees verder