Voorbeschouwing RSCA - RAFC

All together

Het reguliere seizoen zit erop. Met RSCA - Antwerp staat zaterdag de eerste wedstrijd van de Champions' Play-offs op het programma. Na de halvering van de punten, heeft Sporting als 2de nog drie punten achterstand op Union. De Antwerpenaren volgen op de derde plaats, zes punten achter op paars-wit.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

nEWSLETTER PRAKTISCHE INFO

De reguliere competitie

Laten we nog even terugblikken op de reguliere competitie. Paars-wit eindigde met 63 punten, dat zijn gemiddeld 2.1 punten per wedstrijd. Het hoogste gemiddelde voor Sporting sinds het seizoen 2012/2013. Daarnaast valt ook het een uitstekend thuisrecord op. De valse noot tegen Kortrijk was de enige nederlaag in het Lotto Park dit seizoen. Met 36 op 45 is Sporting zo (samen met Union) de beste thuisploeg van de competitie.

Het is ook interessant om te kijken naar de onderlinge resultaten tussen de teams in de top 6. Tegen deze teams haalde Sporting in de reguliere competitie 19 op 30, enkel Union kon evenveel punten sprokkelen in deze wedstrijden. In deze onderlinge stand volgt Antwerp als derde met 15 punten. Daarna volgen Genk (12 punten), Club Brugge (11 punten) en Cercle (slechts 3 punten). Natuurlijk betekenen deze cijfers nog weinig de komende weken. Bovendien is er nu een veel snellere opvolging van deze topwedstrijden, vorm en fitheid zullen dus een grote rol spelen.

Op individueel niveau, komt de naam van Anders Dreyer vaak terug. We wisten al dat hij met 23 goals & assists de meest beslissende speler van de competitie is (samen met Kévin Denkey). Statistiekenbureau Opta stelde ook vast dat hij de meeste voorassists (6) gaf en ook betrokken was bij de meeste passketens die leidden tot een goal uit open spel, liefst 25. Maar Dreyer is niet de enig productieve speler, ook Kasper Dolberg (13 goals) en Luis Vázquez (7 goals) vinden vlot de netten. Die laatste deed het 6 keer als bankzitter en hoort zo bij de beste supersubs van Europa. Théo Leoni verdient met zijn 7 assists en 3 goals ook een eervolle vermelding in dit rijtje. Ook voor doelmannen zijn er tegenwoordig heel wat statistieken voor handen. Kijken we naar de zogenaamde verwachte doelpunten (xG) dan wist Kasper Schmeichel liefst 8.8 goals te vermijden, niemand doet beter. En ook met zijn reddingspercentage van 79% voert de Deen de doelmannenstand van de Jupiler Pro League aan.

De tegenstander Royal Antwerp FC

RAFC en RSCA hebben elkaar logischerwijs al twee keer ontmoet. In het Lotto Park wonnen Vertonghen en co met 1-0 dankzij een penalty van Kasper Dolberg. In het Bosuilstadion werd een vroege voorsprong van Théo Leoni uitgewist door George Ilenikhena (1-1). Beide wedstrijden vonden plaats voor de winterstop. Sindsdien is vaste waarde Arthur Vermeeren voor een mooie transfersom vertrokken naar Atletico Madrid en is de Albanees Arbnor Muja (5 goals en 3 assists) verhuisd naar Samsunspor in Turkije. 

Tijdens het reguliere seizoen kreeg Antwerp slechts 27 doelpunten tegen in 30 wedstrijden. Een knappe prestatie die hen de beste defensieve ploeg van de hoogste klasse maakt. Bovendien verzamelde doelman Jean Butez ook de meeste clean sheets. Tegen paars-wit bevestigden ze deze sterke reputatie door slechts één doelpunt per wedstrijd tegen te krijgen. Dat geldt echter langs beide kanten. Sporting verloor niet in de laatste 7 ontmoetingen (4 zeges, 3 gelijke spelen) en moest in die wedstrijden slechts 3 treffers incasseren. Een doelpuntenfestival moeten we dus zaterdag niet verwachten.

Antwerp-coach Mark Van Bommel beschikt over twee sterke spitsen. Vincent Janssen was al betrokken bij 15 doelpunten voor Great Old. George Ilenikhena, een van de revelaties van het seizoen op 17-jarige leeftijd, heeft acht doelpunten gemaakt en net als Luis Vázquez zes keer als invaller. Michel-Ange Balikwisha is met zes assists hun assistenkoning. Op het middenveld zijn Jurgen Ekkelenkamp en Alhassan Yusuf de belangrijkste spelers. In de centrale verdediging vinden we vergelijkbare profielen aan beide zijden. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen als ervaren rotten en naamgenoten Zeno Van Den Bosch en Zeno Debast als getalenteerde 20-jarigen. Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn uiteraard geen onbekenden van elkaar, ze speelden liefst 366 matchen samen bij Ajax Tottenham en de Rode Duivels. Mandela Keita versierde dit seizoen zijn eerste speelminuten bij de Rode Duivels, maar is nog niet fit om te spelen. De Ecuadoraan Anthony Valencia, speelde de afgelopen twee weken bij de beloften van Antwerp en zou wel klaar zijn om te spelen.

Mogelijke opstelling Antwerp (4-2-3-1) : Butez - Bataille, Van den Bosch, Alderweireld, Wijndal - Yusuf, Ekkelenkamp - Ejuke, Balikwisha, Ondrejka - Janssen

Staf : Mark Van Bommel, Andries Ulderink (assistent), John Stegeman (assistent), Jurgen Dirkx (assistent), Brian Vandenbussche (keeperstrainer) & Alex Abresch (analist)

Scheidsrechters : Jasper Vergoote (REF), Martijn Tiesters (AR1), Michael Geerolf (AR2), Wim Smet (4OFF), Lawrence Visser (VAR), Rien Vanyzere (AVAR) & Istvan Lagaert (Replay Operator)


RETRO | A walk in the Park (23-04-1988)

36 jaar geleden ontving paars-wit Antwerp in een stadion dat een volledige transformatie onderging. Inde lente van 1988 waren tribunes 1 en 3 al afgewerkt, maar waren de werken aan tribune 2 nog maar net begonnen. Anderlecht won met een klinkende 6-0 score. Luc Nilis opende de score met een technisch hoogstandje en scoorde daarna zijn tweede. De sterke Nigeriaanse centrale verdediger Stephen Keshi vond ook twee keer de netten. Dat seizoen eindigde paars-wit als vierde, maar werd wel de Belgische beker gepakt in de finale tegen Standard (2-0). 
 
Bekijk de video op Mauve TV

RSC Anderlecht (coach Raymond Goethals) : Jacky Munaron; Georges Grün, Stephen Keshi, Henrik Andersen, Michel De Groote (77' Guy Marchoul), Adri van Tiggelen; Kari Ukkonen, Patrick Vervoort, Pier Janssen; Arnór Gudjohnsen, Luc Nilis 

Royal Antwerp FC (coach Georg Keßler) : Wim De Coninck; Yves Vanderveeren (76' Rudi Taeymans), Pascal Plovie, Jan Poortvliet, Rudi Smidt; Ronny Van Rethy, Hans-Peter Lehnhoff, Thierry Pister (61' Eric Reynders), Frans van Rooij; Francis Severeyns, Marc Van Der Linden

Goals : 7' Nilis, 20' Janssen, 59' Keshi, 70' Gudjohnsen, 79' Keshi & 89' Nilis

Lees verder