Voorbeschouwing RSCA - STVV

Victor Vazquez 2024

Dit seizoen is het Lotto Park telkens volledig uitverkocht, en ook zondag nemen de troepen van Brian Riemer het op tegen de Kanaries in een vol huis. Na de 1-0 overwinning tegen de Buffalo’s en de 1-3 overwinning tegen de Carolo's, zijn de spelers erop gebrand om opnieuw de drie punten thuis te houden.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de RSCA newsletter

RSCA Newsletter

PRAKTISCHE INFO

DE TEGENSTANDER : SINT-TRUIDENSE VV

Het einde van het reguliere seizoen nadert. STVV staat met nog 5 speeldagen te gaan 8ste met 34 punten. Met maar 5 punten achterstand op de 6de, KAA Gent en 3 punten achterstand op de 7de, KRC Genk, is er voor de Kanaries nog veel mogelijk. De Truienaars zullen er dus alles aan doen om de volle buit mee naar huis te nemen, Sporting is gewaarschuwd. STVV is de ploeg die dit seizoen tot nog toe het meeste succesvolle passes noteerde. Voor het eerst in negen jaar is deze eer weggelegd aan een andere ploeg dan Club Brugge, KAA Gent, KRC Genk of RSC Anderlecht. Daarnaast is de ploeg uit Sint-Truiden de ploeg met het hoogste balbezit-percentage van 2024.

STVV vreesde tijdens de voorbije transferperiode even voor het vertrek van hun sterkhouder en topschutter, Aboubakary Koita (13 goals), maar het kwam niet tot een concrete transfer. Koita nam met Mauritanië deel aan de Afrika Cup. Met een plek in de 1/8ste finale en een goal schreef de speler samen met zijn land geschiedenis. Basisspeler en rechtervleugel verdediger, Daiki Hishioka, ruilde deze winter de Jupiler Pro League in voor de Premier League.

Bij de Kanaries is Koita met zijn 13 doelpunten de gevaarlijkste man voor doel. Rechtsbuiten Jarne Steuckers is de man die het meeste assists levert. Koita en Steuckers zijn dan ook de “gevaarlijkste” aanvallers bij STVV. De Japanner, Ryotaro Ito, is het creatieve brein op het middenveld. De jeugdproducten en centrale verdedigers, Matte Smets (20 jaar) en Rein Van Helden (21 jaar), ontpopten zich dit jaar tot basisspelers bij de eerste ploeg. Zij worden gestuurd door een ervaren rot, Bruno Godeau, die de kneepjes van het vak leerde op Neerpede. Door het vertrek van Hishioka en de blessure van Ananou zal waarschijnlijk jeugdspeler Vanwesemael weer in de ploeg staan.

Mogelijke opstelling voor STVV (3-4-2-1) : Suzuki - Van Helden, Godeau, Smets - Vanwesemael, Ito, Delorge, Bocat - Steuckers, Koita - Zahiroleslam

Technische staf : Thorsten Fink (coach), Sil Rouvrois (assistent), Sebastian Hahn (assistent), Dries Van Meirhaeghe (assistent), Denis Rudel (keeperstrainer) & Goran Kontic (physical)

De voorbije vier seizoenen wonnen de Mauves steeds hun thuismatchen tegen de Kanaries. Na de mindere start begin dit jaar, lijken de troepen van Riemer met de overwinningen thuis tegen Gent (1-0) en de zege in Charleroi (1-3) weer een betere vorm te pakken te hebben. Met een thuisrapport van 9 overwinningen, 3 gelijke spelen en 0 nederlagen behoudt Sporting het hoogst aantal punten per thuismatch (30 op 36). Door het puntenverlies van Union vorige week naderen de mannen van coach Riemer Union tot op 8 punten in de stand. 

We zagen vorige week een efficiënt paars-wit op Mambourg. Positief was dat beide spitsen de weg naar doel vonden. Na 7 matchen droogte vond Dolberg opnieuw de weg naar doel, en besliste Vázquez de wedstrijd met een fraaie volley. De spelers zullen er alles aan doen om ook dit weekend deze goede vorm aan te houden. Eerder dit seizoen wonnen we al eens van de Kanaries, op de derde speeldag werd het 0-1 op Stayen.

SCHEIDSRECHTERS : Bram Van Driessche (REF), Quentin Lesceux (AR1), Michele Seeldraeyers (AR2), Kevin Van Damme (4OFF), Jasper Vergoote (VAR) & Michael Geerolf (AVAR)


RETRO: EEN MOOIE REMONTADA (20/12/2000)

Het is bijna Kerstmis in het jaar 2000. RSCA had reeds een uitputtende eerste seizoenshelft in de benen. Ze waren bezig aan de beste Europese campagne in jaren en beleefden een historisch seizoen waarin het duo Jan Köller en Tomasz Radzinski furore maakten (beiden 29 doelpunten). Met oog op de titelstrijd later op het seizoen, mocht Sporting niets laten liggen tegen STVV.

Na tien minuten openden de Truienaars de score. Filip De Wilde maakte geen schijn van kans op het schot van Patrick Teppers, wiens schot in het dak van het doel vloog. Paars-Wit probeerde meteen weer de draad op te pikken. Maar een paar minuten later sloeg STVV weer toe, Koen Schockaert werkte een counter feilloos af.

Aimé Anthuenis besloot op het half uur in te grijpen. Besnik Hasi werd vervangen door Aruna Dindane. Deze aanvallende wissel had een grote invloed op het vervolg van de wedstrijd. De Brusselaars begonnen hoger druk te zetten waarna Radzinski de aansluitingstreffer maakte. Na een domme overtreding kreeg Peter Voets een tweede gele kaart, de Truienaars konden met tien man verder. Twintig minuten voor tijd maakte Alin Stoica met een fraai schot de gelijkmaker.

Een kwartier voor tijd maakte Bart Goor de 3-2, Lorenzo Staelens’ laatste match werd in stijl afgesloten (hij vertrok tijdens de wintertransferperiode naar Oita, Japan). De voormalige winnaar van de Gouden Schoen mocht 2 minuten voor tijd zijn optocht maken en kreeg dan ook een welverdiende staande ovatie van het hele stadion.

Bekijk de video op Mauve TV

Goals : 11’ Teppers (0-1), 23’ Schockaert (0-2), 58’ Radzinski (1-2), 70’ Stoica (2-2) & 74’ Goor (3-2)

RSCA (coach Aimé Anthuenis) : Filip De Wilde, Glen De Boeck, Olivier Doll, Didier Dheedene (65’ Aleksandar Ilic), Bertrand Crasson, Besnik Hasi (27’ Aruna Dindane), Yves Vanderhaeghe, Bart Goor, Alin Stoica (88’ Lorenzo Staelens), Jan Koller & Tomasz Radzinski

STVV (coach Willy Reynders) : Dusan Belic, Robbie Dello, Nicky Hayen, Phillipe Lenglois (77’ Stijn Meert), Peter Voets, Peter Delorge, Gunter Verjans, Wouter Vrancken, Patrick Teppers, Désiré M'Bonabucya (65’ Samuel Aerts) & Koen Schockaert (60’ Isaias)