Voorbeschouwing RSCA - Eupen

PREVIEW RSCA - EUPEN

Voor het eerst sinds 2018 kon paars-wit vorige zondag winnen op Club Brugge. Sporting staat zo 12 punten voor op de derde in de stand. Zondag kan het korte metten maken met een nieuwe statistiek: het is van 2017 geleden dat paars-wit vijf keer op rij won in de competitie. Om dat te bereiken zal Eupen thuis verslagen moeten worden. De Panda's zijn verwikkeld in een degradatiestrijd en zullen hun vel duur willen verkopen. Aftrap zondag in een andermaal uitverkocht Lotto Park om 18u30.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de RSCA newsletter

RSCA Newsletter

PRAKTISCHE INFO

De tegenstander : Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen

KAS Eupen staat momenteel vijftiende en voorlaatste. De Panda’s beleven een moeilijk seizoen, maar aan het begin van 2024 kenden ze een opflakkering. Ze haalden toen 6 op 6 dankzij knappe overwinningen op RWDM (0-1) en thuis tegen Antwerp (1-0). Maar nadien ging het opnieuw bergaf voor de ploeg uit de Oostkantons. Ze verloren liefst vijf keer op rij. Vorige week moesten ze de duimen leggen voor Cercle Brugge, de onvermijdelijke Kevin Denkey scoorde twee keer in drie minuten tijd en legde zo de 0-2 eindstand vast. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft Eupen een achterstand van 5 punten op OH Leuven, de twaalfde in de stand. Om uit de degradatiezone te geraken mogen de Oostkantonners niet veel punten laten liggen. Ze zullen dus met het mes tussen de tanden naar het Lotto Park komen.

De statistieken spreken alvast in het voordeel van RSCA. In het verleden stonden beide ploegen acht keer tegenover elkaar in het Park. Sporting won zeven keer en één keer werden de punten gedeeld. Een winstpercentage thuis van 87,5%, Sporting doet het tegen geen enkele andere eersteklasser beter. De recente zeges tegen Gent en Club Brugge bewijzen echter dat dit soort statistieken met een korrel zout moeten genomen worden.

De geblesseerden bij KAS Eupen zijn Gary Magnée, Bartosz Bialek, Kevin Möhwald (alle drie aan de kant met een knieblessure) en Teddy Alloh. Defensieve middenvelder Gary Magnée is voor de Panda’s een belangrijke pion, maar hij viel drie weken geleden uit tegen Club Brugge en werd nadien geopereerd

Normaal wel aanwezig zondag is de beloftevolle keeper Slonina, de Amerikaan kan bij momenten geweldige reddingen uit de mouwen schudden. Met zijn 1m93 heeft de van Chelsea uitgeleende keeper al belangrijke punten voor zijn team behaald. Vooraan zijn vleugelspelers, Charles-Cook en Nuhu, de gevaarlijkste mannen. Die laatste noteerde dit seizoen al 67 schoten op goal, slechts vier spelers in de JPL trapte vaker naar doel dan de Ghanees. Ook goaltjesdief Emond is een man om in de gaten te houden. 

Mogelijke opstelling Eupen (4-2-3-1) : Slonina - Van Genechten, Palsson, Filin, Davidson - Lambert, Baiye - Charles-Cook, Pantovic, Nuhu - Emond

Technische staf KAS Eupen Florian Kohfeldt (trainer), Kristoffer Andersen (assistent), Nicolas Collubry (assistent), Alexander Kynaß (keeperstrainer) & Yanni Egyptien (fitness) 

Vorige week maakten twee invallers het verschil in Brugge, bovendien was het de 9de keer op rij dat een nederlaag werd vermeden na een achterstand (5W, 4D). Het bewijst de grote weerbaarheid van het team en de sterke bank waarover Riemer beschikt. Een match win je niet met 11, de spelers op de bank en zelfs de supporters in de tribune maken mee het verschil. Angulo scoorde de winning goal, Vázquez maakte de gelijkmaker. Voor hem was het nu de zesde wedstrijd waarin hij inviel & scoorde, niemand in Europa doet beter (top 10 competities). Voetballers horen het vaak niet graag, maar Luis geldt als een echte supersub. Ook Kasper Dolberg speelde een sterke wedstrijd in Brugge, dus het is uitkijken naar wie zondag in de basis zal staan. 

Paars-wit is nu 16 competitiematchen op rij ongeslagen, deed de netten 26 matchen op rij trillen (enkel op speeldag 1 tegen Union werd niet gescoord) en is de enige ploeg in eerste klasse die dit seizoen nog niet verloor in eigen huis. Die mooie cijfers kunnen zondag verdedigd worden voor een opnieuw uitverkocht Lotto Park.

SCHEIDSRECHTERS : WIM SMET, DIRK GILON (AR1), BRYAN BIJNENS (AR2), TOM STEVENS (4OFF), KEN VERMEIREN (VAR), MATHIAS HILLAERT (AVAR) & BERT VERBEKE (RO)


RETRO: TOP 6 GOALS VS KAS EUPEN

Bekijk de zes mooiste doelpunten van de Mauves tegen de Panda's in het Lotto Park. De beheerste lob van Sofiane Hanni, de eerste goal van Yari Verschaeren, het krachtige schot van Albert Sambi Lokonga, de prachtige omhaal van Joshua Zirkzee, de afgemeten vrije trap van Lior Refaelov en tot slot de sublieme krul van Anouar Ait El Hadj.

Bekijk de video op Mauve TV