Voorbeschouwing RSCA - RAFC

RSCA - RAFC

Zondag ontvangt paars-wit landskampioen Antwerp FC in het Lotto Park. Het is de eerste officiële wedstrijd in het Lotto Park sinds april. Het is opnieuw uitkijken naar een uitverkocht en kolkend Lotto Park. De aftrap wordt om 13u30 gegeven door niemand minder dan Sacha Kljestan (bekijk zijn boodschap).

Alle praktische info

Jupiler Pro League 23/24

Afgelopen vrijdag startte Sporting het seizoen met een nederlaag tegen Union. Tegen landskampioen Antwerp gaat paars-wit op zoek naar de eerste punten van de competitie. Die competitie ziet er vanaf dit seizoen weer een beetje anders uit. Zo spelen er opnieuw zestien clubs in de hoogste klasse, vorig jaar waren dat er nog achttien. Na dertig wedstrijden in de reguliere competitie gaan de play-offs van start. Daarin strijden de beste zes ploegen voor de titel in de Champions play-offs.

Meer informatie over de competitiehervorming.

Tegenstander, Royal Antwerp Football Club

De Great Old won vorig seizoen zowel de beker als de titel en beleefde zo misschien wel zijn beste seizoen ooit. Het was de eerste titel in 66 jaar voor Antwerp, de vijfde in totaal. De troepen van Marc van Bommel sloten zo snel aan bij de Belgische top nadat ze pas in 2017 terugkeerden naar de Jupiler Pro League. 

Historisch gezien is de wedstrijd tegen RSC Anderlecht een moeilijke opgave voor de Antwerpenaren. Sinds 1945 speelden RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC 131 keer tegen elkaar, waarvan paars-wit er 66 won. Net iets meer dan de helft dus. Vorig seizoen bleven beide partijen tweemaal steken op een scoreloos gelijkspel. 

De landskampioen zag deze mercato al enkele sterkhouders vertrekken. Willian Pacho werd verkocht aan Frankfurt en de huurcontracten van middenvelders Mandela Keita en Calvin Stengs liepen ten einde. Om hun vertrek op te vangen, trok de Great Old de Zweedse middenvelder Jacob Ondrejka aan. Verder haalde Antwerp ook Chidera Ejuka en de zestienjarige spits George Ilenikhena naar de Bosuil.

Coach Mark Van Bommel laat zijn troepen doorgaans in een 4-2-3-1 aantreden. Kapitein Toby Alderweireld loopt bij opkomst opnieuw naast zijn goede vriend en recordinternational Jan Vertonghen. De twee speelden liefst 366 wedstrijden samen bij zowel Ajax, Tottenham als de Rode Duivels. Op het middenveld vinden we doorgaans belofte van het jaar Arthur Vermeeren en Alhassan Yusuf in een controlerende rol. Achter de spitsen moet aanwinst Ondrejka voor de creativiteit zorgen, net als flankspelers Muja en Balikwisha. Zonder verrassing posteert de Nederlander Vincent Janssen alleen in de spits. Hij wist vorig seizoen 16 doelpunten te maken in de Jupiler Pro League. Vorige week wonnen de Antwerpenaren met het kleinste verschil van Cercle Brugge. Een eigen doelpunt van Jesper Daland besliste de partij.

Mogelijke opstelling RAFC (4-2-3-1): Butez - Bataille, Van Den Bosch, Alderweireld, De Laet - Vermeeren, Yusuf -  Balikwisha, Ondrejka, Muja - Janssen

Staff Antwerp: Van Bommel (coach), Andries Ulderink (assistent-coach), John Stegman (assistent-coach), Stef Wils (assistent-coach) & Brian Van Den Bussche (keeperstrainer)

Scheidsrechters: Jasper Vergoote, Michael Geerolf (1ste assistent), Martijn Tiesters (2de assistent), Nathan Verboomen (4de official), Erik Lambrechts (VAR), Jo De Weirdt (Assistent VAR)

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox ontvangen? Schrijf je in op rsca.be/newsletter.

Lees verder