Competitieformats 23/24

Formats 23/24

Het seizoen 22/23 zit erop. Het staat ons toe om de competitiehervorming van seizoen 23/24 onder de loep te nemen. In de Jupiler Pro League nemen we afscheid van Oostende, Zulte Waregem & Seraing en verwelkomen we stadsgenoot RWDM. Drie vertrekkers en één nieuwkomer, dat wil zeggen dat de competitie opnieuw afslankt tot 16 ploegen, zoals voor de coronapandemie.

Met het toetreden van RWDM staan er vier Brusselse derby's op de paars-witte kalender. Daarnaast zijn er minstens tien topwedstrijden tegen Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard.

all teams JPL

De 16 ploegen die volgend jaar in de Jupiler Pro League zullen aantreden.

De Champions play-offs worden opnieuw met 6 ploegen over 10 wedstrijden beslecht, net als de Europe play-offs. Voor beide play-offs geldt de halvering van de punten nog steeds, voor de play-downs blijven de punten behouden. De 4de van de Champions Play-offs speelt een barrage tegen de winnaar van de Europe Play-offs om het laatste Europese ticket.

De laatste 4 ploegen (plaats 13-16) spelen 6 wedstrijden in de play-downs. Enkel de winnaar blijft de volgende jaargang zeker in de Jupiler Pro League. De 2de speelt een barrage tegen de winnaar van Challenger Pro League play-offs (lees hieronder).

Format JPL 23/24

Het competitieformat van de Jupiler Pro League vanaf 23/24.

Als abonnee heb je toegang tot alle thuiswedstrijden van de Jupiler Pro League, in de reguliere competitie en de play-offs.

Ook in de Challenger Pro League treden voortaan 16 ploegen aan. Patro Eisden Maasmechelen, FC Liège en Francs Borains stijgen naar de tweede afdeling, Excelsior Virton zakt naar eerste nationale. KV Oostende, Zulte-Waregem en Seraing degradeerden uit de Jupiler Pro League. De RSCA Futures beginnen aan hun tweede seizoen in de Challenger Pro League.

alle teams Challenger Pro League

De 16 ploegen die volgend jaar in de Challenger Pro League zullen aantreden.

Het systeem is vergelijkbaar met de Engelse tweede afdeling (EFL Championship), waarbij de eerste twee promoveren en nummers 3 tot 6 play-offs spelen. De 16 ploegen spelen ook tweemaal tegen elkaar, maar hier is de kamioen na 30 wedstrijden gekend. Die stijgt samen met de tweede naar de Jupiler Pro League. Nummers 3 tot 6 spelen play-offs volgens een knock-out systeem met heen- en terugwedstrijd. De 3de in de stand neemt het op tegen de 6de, de 4de tegen de 5de. De winnaars van die duels treffen elkaar opnieuw voor een heen- en terugwedstrijd. De winnaar van de Challenger Pro League play-offs speelt een finale om het laatste JPL ticket tegen de 2de uit play-off 3 van de Jupiler Pro League. De RSCA Futures (en andere beloftenploegen) kunnen kampioen spelen of degraderen maar niet promoveren naar de Jupiler Pro League, noch deelnemen aan de play-offs. Indien ze in de top 6 eindigen worden ze vervangen door de eerstvolgende niet-belofteploeg in het klassement.

Format CPL

Het competitieformat van de Challenger Pro League vanaf 23/24.