RSC Anderlecht zet nieuwe Academy-structuur op

RSCA Academy

RSCA heeft een nieuwe Academy-structuur uitgetekend. Mikkel Hemmersam wordt de nieuwe Academy Director en krijgt versterking van Henk Mariman (Academy Head of Football) en Peter Verbeke (Academy Head of Talent & Innovation). 

Academy Director Jean Kindermans maakte onlangs bekend dat hij RSC Anderlecht zal verlaten en na dit seizoen een andere uitdaging aangaat in het Belgische voetbal. De club wenst de verdiensten van Jean Kindermans, die sinds 2006 aan het hoofd staat van onze toonaangevende jeugdopleiding, te erkennen en te onderstrepen. Heel RSC Anderlecht wil Jean uitdrukkelijk bedanken voor zijn toewijding en hem alle succes toewensen voor de toekomst.

Intussen heeft RSC Anderlecht de nodige stappen ondernomen om de goede werking van de Academy op korte en lange termijn te verzekeren. Daarom wordt een nieuwe structuur op poten gezet binnen de Academy, die later nog zal uitgebreid worden. Met één doel voor ogen: het versterken en verder uitbouwen van de paars-witte jeudopleiding.

Mikkel Hemmersam zal als Academy Director aan het hoofd staan van de jeugdopleiding, waaronder ook de RSCA Futures vallen. Mikkel is sinds juni aan de slag bij RSCA en was voordien aan de slag als Recruitment Manager bij FC Kopenhagen en als CO-CEO & Sports Director bij FC Nordsjaelland. Daar had hij een cruciaal aandeel in de ontwikkeling van FC Nordsjaelland als het gerenommeerde jeugdopleidingscentrum dat het nu is.

Henk Mariman zal RSC Anderlecht versterken als Academy Head of Football. Henk stond de voorbije 4,5 jaar aan het hoofd van de jeugdopleiding OH Leuven en was daarvoor eveneens betrokken bij de jeugdopleidingen van Ajax, Germinal Beerschot en Club Brugge. Met de organisatie Double Pass deed hij 6 jaar lang internationale ervaring op in het jeugdvoetbal.

Peter Verbeke keert terug naar RSCA als Academy Head of Talent & Innovation. Peter was tussen 2020 en 2023 sportief directeur en later ook CEO van RSC Anderlecht. Daarvoor bouwde hij belangrijke expertise op in het detecteren en rekruteren van jong talent bij KAA Gent en Club Brugge. De afgelopen 10 maanden werkte Peter als consultant voor Double Pass op projecten voor o.m. de Italiaanse, Noorse, Turkse en Zweedse voetbalfederaties.

CEO Sports Jesper Fredberg:

“Eerst en vooral willen we als club onze dankbaarheid uitdrukken aan Jean Kindermans voor zijn werk van de afgelopen 17 jaar. Toen duidelijk werd dat Jean de club zou verlaten, hebben we werk gemaakt van een nieuwe operationele structuur. Ik ben erg blij dat we met Mikkel, Henk en Peter een eerste fundament leggen van van ervaren professionals met een bewezen expertise en een passie voor talentontwikkeling. We zullen in de komende weken en maanden bijkomende gesprekken voeren, zowel intern als extern, om onze Academy verder te versterken."

"De ontwikkeling en doorstroming van talent staat centraal in de sportieve identiteit en strategie van RSC Anderlecht. Het afgelopen jaar tekenden 14 Academy spelers een contract, maakten 27 jeugdspelers hun profdebuut en spelen met Zeno Debast, Theo Leoni, Francis Amuzu, Mario Stroeykens, Killian Sardella, Kristian Arnstad en binnenkort opnieuw Yari Verschaeren liefst 7 Neerpede spelers in de eerste ploeg. Talent zal hier altijd volop een kans krijgen. Met de vernieuwde en versterkte structuur willen we die ambitie meer dan ooit kracht bijzetten.”

Academy Director Mikkel Hemmersam:

“Er start nu een nieuw hoofdstuk voor onze Academy. Een hoofdstuk dat zal verder bouwen op wat goed is en aan de slag zal gaan met wat beter kan. De komende maanden willen we samen de toekomst van onze jeugdopleiding verder uitbouwen en RSC Anderlecht meer dan ooit positioneren als de beste omgeving voor talent op en naast het veld."

"Met de benoeming van Henk Mariman als Head of Football verzekeren we ons van de nodige ervaring en inzicht op het vlak van jeugdopleiding. Peter Verbeke zal een scoutingstrategie ontwikkelen waardoor RSCA Belgische én internationale talenten snel op de radar kan hebben. Henk en Peter overtuigden mij in onze gesprekken ook met hun ambitie om te innoveren om zo de prominente positie van onze jeugdopleiding te vrijwaren.”

Academy Head of Football Henk Mariman:

“Het is een hele eer om mee de toekomst van de Academy van RSC Anderlecht te mogen vormgeven. Met zijn centrale ligging, talent uit alle windstreken van het land en bijzondere historiek op het vlak van talentontwikkeling is dit een unieke club. Ook de manier waarop een aantal experten in hun domein worden samengebracht binnen dit project, spreekt me enorm aan. Ik zal me als Academy Head of Football concentreren op de algemene voetbalvisie, het installeren van de nodige processen en de ontwikkeling en doorstroming van zowel spelers als stafleden.”

Academy Head of Talent & Innovation Peter Verbeke:

“Toen Jesper en Mikkel contact opnamen om het over de nieuwe Academy structuur te hebben, was mijn interesse gewekt. Ik ben verheugd om me opnieuw volledig te kunnen wijden aan mijn passie voor scouting, rekrutering en talentontwikkeling. Door ook innovatie centraal te stellen, willen we de opleiding nog meer verbinden met de leefwereld van de jongere generaties, waardoor de aantrekkingskracht van onze academie nog verder kan groeien.”

Lees verder

Paars-wit ontvangt STVV op de openingsspeeldag. Ontdek de volledige kalenders van de Jupiler Pro League, Challenger Pro League en Lotto Super League hier.