Merci, Jean

Jean Kindermans

Jean Kindermans (59) zwaait na 17 seizoenen af bij RSC Anderlecht. Het moment om even stil te staan bij een rijkgevulde carrière als speler, coach maar vooral als drijvende kracht achter een van de beste academies ter wereld. Merci, Jean.

Láng voor hij zelf de ruwe diamanenten voor het uitkiezen had, doorloopt Jean Kindermans zelf de jeugdreeksen van paars-wit. Het is midden jaren ’80, een tijd waarin een doorbraak voor een jeugdspeler allesbehalve een sinecure was, toen niemand minder dan Paul Van Himst de verdedigende middenvelder laat meetrainen met het eerste elftal. Jean komt terecht in een ploeg met onder meer Juan Lozano, Enzo Scifo en Frank Vercauteren. Tot een officiële wedstrijd komt het niet, en dus trekt Jean Kindermans in 1986 de deur van Neerpede een eerste keer achter zich dicht. Bij Lierse SK komt Jean wel tot zijn debuut in eerste klasse. Na passages bij Racing Jet Waver, Kapellen FC en KFC Strombeek hangt Jean uiteindelijk zijn schoenen aan de haak in 1999.

Snel na het einde van zijn spelerscarrière, staat Jean opnieuw op de stoep van Neerpede. En hij heeft zijn kennersoog meegebracht. Als gediplomeerd jeugdcoach wordt hij in 2006 hoofd jeugdopleiding. Samen met de andere departementen wordt er op Neerpede ingezet op scouting, worden trainingsmethodes gerevolutioneerd en een identiteit gecreëerd die als een stempel op elke jeugdspeler plakt. Het Anderlecht-DNA wordt geïnstutionaliseerd. En dan is er nog het Purple Talents programma, waarin het behalen van een diploma even belangrijk wordt als de sportieve doorbraak. De ouders van onze jonge talenten zien bij Anderlecht hun kroost niet alleen tot verfijnde voetballers opgroeien, maar ook tot goed geschoolde, beleefde en vaak meertalige ketten.

De paars-witte methode werpt al snel zijn vruchten af. Neerpede evolueert eenvoudigweg tot een van de meest erkende en beste opleidingscentra in Europa. Onze jeugdploegen rijgen de eindzeges in prestigieuze toernooien aan elkaar en Sporting bereikt zelfs tot twee keer toe de Final Four van de UEFA Youth League. Vanaf Romelu Lukaku gaat het snel: elk seizoen stromen talenten van de jeugdopleiding door naar de eerste ploeg. Romelu, Youri, Jérémy: de lijst aan jonge talenten die dankzij hun opleiding bij paars-wit uitgroeien tot internationale topvoetballers en ambassadeurs van Royal Sporting Club Anderlecht is indrukwekkend.

Niet iedereen heeft het geluk om het tot profvoetballer te schoppen. Maar stuk voor stuk krijgen ze wel allemaal de juiste waarden en de basis mee om het – in de brede zin van het woord - ver te schoppen in het leven. Dat is de verdienste van Jean Kindermans, zijn medewerkers en niet in het minst van alle coaches en stafleden op Neerpede. En dat is ook de missie waaraan Royal Sporting Club Anderlecht altijd trouw zal blijven.

Het hoofdstuk van Jean Kindermans bij de club zit er op, een ander dient zich aan. Royal Sporting Club Anderlecht wil Jean bedanken voor zijn jarenlange trouwe dienst, zijn grote toewijding en professionalisme.

Tot snel, Jean.

Lees verder