"De match van het seizoen"

Twee dagen voor de halve finale van de Beker tegen Genk had Vincent Kompany het over verschillende onderwerpen op zijn wekelijkse persconferentie. Zo had hij het over de uitgevallen Hannes Delcroix, die out zal zijn tot de zomer. Een stevige tegenslag. Yari Verschaeren en Elias Cobbaut hebben intussen dan weer wel de ziekenboeg mogen verlaten.

De T1 was erg verbaasd over de reactie van de jonge Belg. "Hannes heeft me verrast met zijn reactie. Hij bleef er erg kalm bij, ook al wou hij heel graag naar het EK met de Duivels en was zijn carrière dit seizoen echt goed gelanceerd, op het niveau dat hijzelf wou. Het toont dat hij erg matuur en stabiel is voor zijn leeftijd. Hij is nu al gefocust op zijn terugkeer, want hij zal er erg hard voor moeten werken. Hij is heel gemotiveerd voor volgend seizoen. Voor ons is het natuurlijk ook erg jammer. Maar het was in eerste instantie goed om te zien dat hij op mentaal vlak dit erg slechte nieuws goed heeft kunnen verteren."

"Andere spelers kansen geven"

Vincent weet dat hij op zijn spelers kan rekenen om afwezigheden op te vangen. "Het voordeel dat ik heb met deze kern is dat veel spelers elkaar waard zijn. Het is natuurlijk een verlies voor ons als iemand zoals Hannes uitvalt, maar het geeft dan weer kansen aan Elias of andere verdedigers. Wat Elias betreft is de kalender misschien in zijn voordeel, met voorlopig maar 1 match per week . Maar je kan de toekomst niet voorspellen. Hij was lang afwezig. Toch hebben we er vertrouwen in: hij heeft alle inspanningen geleverd om terug in de ploeg te komen."

"Altijd moeilijk tegen Genk"

Paars-wit won dit seizoen al twee keer van de Limburgers, maar voor coach Kompany wordt het zondag een totaal andere match. "Deze match is helemaal verschillend, niet omdat het een Croky Cup-match is, wel omdat Genk op dit moment helemaal anders speelt. Genk heeft zijn systeem wat veranderd. Ze zetten lager druk. Het lijkt erop dat de match op veel punten anders zal zijn. Hoe dan ook spelen we tegen een sterke ploeg, met veel talent en kwaliteit. Het is altijd moeilijk tegen Genk. Ook al wonnen we dit seizoen al twee keer van hen, makkelijk was het niet.

"Elke dag dezelfde mentaliteit"

Voor Vincent Kompany is het zondag de belangrijkste match van het seizoen voor RSCA. Maar dat verandert niks aan zijn gewoontes. "Het is voor iedereen duidelijk dat deze match waardevoller is dan halve finales in de beker in het verleden, voor beide clubs. We gaan de match aanvatten met al het respect dat de bekercompetitie verdient. We moeten op ons absoluut beste niveau zijn. Mijn mindset is om van deze match de match van het jaar te maken. Die mentaliteit probeer ik aan de spelers door te geven. En als ik erover nadenk: ik heb eigenlijk elke dag die mentaliteit."

Lees verder