"Het veld liegt nooit"

Coach Vincent Kompany blikte woensdagmiddag vooruit op de wedstrijd van vrijdag tegen het KRC Genk van John van den Brom. Voor Percy Tau komt de wedstrijd nog te vroeg. De situatie van Hendrik Van Crombrugge wordt van dag tot dag bekeken.

Onze coach toonde zich nog niet al té bezorgd over de stand in het klassement. Sporting staat voorlopig op een achtste plaats, nu enkele inhaalwedstrijden beslecht werden. "Met de manier waarop het kampioenschap vandaag verloopt, is het vooral kwestie van naar de eerstvolgende wedstrijd te kijken. Het is een vreemd seizoen tot dusver, waardoor de punten nog heel dicht bij elkaar liggen. Voor ons is het dus vooral belangrijk om naar de komende match tegen de leider in het klassement te kijken. Ook de spelers zijn met niets anders bezig.”

“Genk is een stevige ploeg, met een duidelijk plan. Het is een ploeg met spelers die het verschil kunnen maken. Veel van hun jongens kunnen mooie statistieken voorleggen. Individuele kwaliteiten die ten dienste staan van de ploeg, maar die ook zelf het verschil kunnen maken. Het is een vrij complete ploeg, goed aan de bal, met genoeg ervaring. Ze hebben duidelijke principes, en net dat maakt hen zo sterk. Het spreekt voor zich dat zij momenteel de ploeg in vorm zijn, maar ik kijk met vertrouwen en veel zin uit naar onze match vrijdag.”

In het klassement telt paars-wit voorlopig slechts drie punten meer dan op hetzelfde moment vorig seizoen. “Ik wil vermijden van ons huidige puntenaantal te vergelijken met dat van vorig seizoen. Voor mij is het belangrijker om ervoor te zorgen dat de ploeg waar we vandaag over beschikken - die niet hetzelfde is als vorige seizoenen - vooruitgang blijft boeken. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat we vrijdag de wedstrijd winnen, niet om de vergelijking te maken met vorige seizoenen.”

De coach gaf ook uitleg bij de selectiekeuzes waar hij voor staat. “De prestaties op het terrein liegen nooit. Persoonlijke voorkeuren over de ene of de andere speler zijn niet van tel. Het enige wat telt is de prestaties op het terrein. Daar ben ik ook heel eerlijk en open over tegenover mijn spelers. Dat is ook iets dat ik apprecieerde aan trainers van me uit het verleden. Het is cruciaal dat spelers zich voor 100% inzetten. We hebben een talentrijke groep, die moet slagen dankzij haar eensgezindheid en vlekkeloze mentaliteit. Wat ik vraag van de spelers is heel duidelijk. Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor om te doen wat er van hen verwacht wordt. Maar op het einde van de rit kan ik, zoals elke coach, maar elf spelers opstellen.”

Lees verder