Union - RSCA: de Brusseleirs herinneren zich…

RSC Anderlecht en Union Sint-Gillis, dat is Brussel tegen Brussel. Blauw-geel tegen paars-wit. Er is altijd een goede verstandhouding geweest tussen de buren, maar een derby blijft een derby. En die zorgen vaak voor de nodige animo, zowel in Brussel als daarbuiten. Een terugblik.

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van donderdag 11 februari.
    Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen..
  1. Een vooroorlogse 9-2

Voor de Tweede Wereldoorlog domineerde Union Sint Gillis het Brusselse voetbal, hoofdzakelijk voor Daring en RSCA. Na de oorlog werd Anderlecht dominanter en nam het de macht over.

Alle competities samengeteld (uitgezonderd de vriendschappelijke wedstrijden) stonden de twee ploegen 73 keer tegenover elkaar, met een vrij evenwichtige balans: 26 overwinningen voor de geel-blauwen, 30 voor paars-wit en 17 gelijke spelen.

Union won de Belgische beker twee keer, zij het meer dan een eeuw geleden (1913 en 1914). Paars-wit heeft de trofee negen keer in de wacht gesleept (voor het laatst in 2008).

  1. Een banaal gelijkspel in 1938

Op 9 oktober 1938 spelen RSCA en USG gelijk in het Astridpark (1-1). Het doelpunt van Anderlecht werd gescoord door de doelpuntenmaker bij uitstek van die tijd: Michel Vanvarenbergh. Niets speciaals dus, maar wat als we zeggen dat tijdens die wedstrijd de linksback van Union luisterde naar de naam Constant Vanden Stock? Meer nog, het was Vanden Stock die het doelpunt van Union scoorde.

Van 1932 tot 1938 zat de toekomstige voorzitter van RSC Anderlecht in paarse rangen, om in 1938, na verschillende beenbreuken, die van Union te vervoegen.

  1. Twee keer 6-0 in het  Astridpark

De grootste overwinning van Anderlecht tegen Union was 6-0, een score die twee keer voorkwam.

De eerste keer was op 20 april 1947, met tweeklappers van François De Wael en Jef Mermans, den Bombardier. Polyte van den Bosch scoorde ook zijn doelpunt. Bovendien maakte USG een owngoal. RSC Anderlecht won dat jaar zijn allereerste kampioenstitel in de Ereklasse, zoals die toen heette.

De tweede keer was op 16 oktober 1971, toen Paul Van Himst vier doelpunten maakte en Robbie Rensenbrink twee.

  1. De meest spectaculaire overwinning in het Dudenpark

Op 1 mei 1955 boekte paars-wit zijn grootste en meest spectaculaire uitoverwinning in het Dudenpark: 2-6, dankzij vier doelpunten van Polyte van den Bosch. Den Bombardier en Martin Lippens vervolledigden de score.

  1. De zwanenzang van Union

In oktober 1972 won Union de wedstrijd op eigen terrein (1-0). In maart 1973 besliste Paul Van Himst de terugwedstrijd voor Anderlecht (2-0).

Dat seizoen won RSCA de beker, maar eindigde het 6de in het kampioenschap. Union eindigde als voorlaatste, voor Crossing Schaarbeek. Beiden degraderen naar het vagevuur van tweede klasse en keren nooit meer terug naar de hoogste afdeling. Op dit moment staat USG wel op kop in 1B.

  1. Drie bekerwedstrijden: twee overwinningen …

De allereerste ontmoeting tussen de twee ploegen in de Beker van België dateert van 1975. De geel-blauwen zijn net gedegradeerd naar derde klasse. USG reist af naar het Astridpark voor de 32ste finale van de Beker van België, met Georges Heylens als coach en zes ex-Anderlechtspelers in de basiself (o.a. Leen Barth, Jan Verheyden, Eddy De Bolle en André Denul). Denul opende de score in de tweede helft. In de 84e minuut lukt Torsten-Frank Andersen de gelijkmaker. De wedstrijd ging naar extra tijd, waarin Robbie Rensenbrink na vijf minuten het winnende doelpunt scoort voor paars-wit.

In 1979 ontmoeten beide elftallen elkaar opnieuw in het Astridpark, voor de 16e finale deze keer. Doelpunten van Arie Haan en Frank Vercauteren resulteren in een 2-0 overwinning.

  1. … en een hattrick van Niakate

De laatste officiële confrontatie tussen paars-wit en Union vond plaats op 27 september 2018, in de 16e finales van de Beker van België. Anderlecht werd in het Lotto Park met 0-3 verslagen na een hattrick van de Malinees Youssoufou Niakate, die intussen in de Saoedische Liga speelt.

Lees verder

@okeboquansah @Silvio_Proto1 @rsca_online_fr @RscAnderlechtEN 🚀👀