"Een derby is belangrijk voor een Brusselaar als ik"

Deze woensdagmiddag blikte coach Vincent Kompany vooruit op de derby tegen Union. Voor de bekerwedstrijd kan hij op dezelfde kern rekenen als voor de zege tegen Genk: iedereen is fit.

De winterse weersomstandigheden zorgen voor moeilijk bespeelbare terreinen. "Ik denk dat er geen enkele ploeg is die op dit moment optimaal kan trainen. Alle terreinen zijn bevroren. Zelfs op ons verwarmde terrein op Neerpede is het op dit moment moeilijk. We hebben op het synthetische veld kunnen trainen, maar de overgang naar gras daarna is niet optimaal. Maar de omstandigheden zijn dezelfde voor iedereen. Union gaat er ongetwijfeld alles aan doen om hun terrein bespeelbaar te krijgen. Dat is belangrijk voor de spelers van beide ploegen. Niemand wint erbij als een of meerdere spelers van beide kampen zich blesseren op een betonnen terrein."

Vincent Kompany heeft zin in de confrontatie met de buren. "Deze derby is belangrijk voor mij. Ik ben geboren en opgegroeid in Brussel en heb vroeger nog veel matchen gespeeld tegen Union, Crossing Schaarbeek, Scup Jette, enzovoort. Het zijn bijzondere en extra beladen wedstrijden. Ze hebben ook dat tikkeltje extra voor de fans, zelfs als ze zoals nu, spijtig genoeg, zonder hen gespeeld worden. Ik probeer dat enthousiasme op mijn spelers over te brengen. Ik denk dat ze goed begrepen hebben hoe belangrijk de match is en dat ze er 200% voor zullen gaan. Het is voor mij belangrijk dat ze de geschiedenis achter zo'n match goed kennen."

"Tegen een laag blok spelen blijft mijn favoriete situatie."

De coach onderschat Union niet. "Het is een heel complete ploeg die volgend jaar probleemloos zal meedraaien in 1A, dat worden plezante derby's! Ze hebben een goede organisatie, veel ervaring, volume en aanvallende spelers die de netten weten te vinden. Felice Mazzù organiseert zijn ploegen goed, daar is hij sterk in. Daarom domineren ze 1B ook dit jaar. Het wordt een moeilijke match. Maar ik speel op zich graag tegen een 'laag blok', want ik weet dat we hoe dan ook kansen creëren. Het is een kwestie van het slot te forceren. Bij een laag blok staan wij ook zelf hoger, en dus 'veiliger' dan bij een ploeg die hoog druk zet. Maar kansen afmaken tegen een laag blok, dat is gewoon een kwestie van training."

Is de beker de kortste weg naar Europa? "Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb genoeg bekerduels meegemaakt om te weten dat je ze makkelijk kan verliezen. Ik heb een bekerfinale verloren met City tegen ene Roberto Martinez (lacht). De beker blijft de beker, er zit een onvoorspelbaar kantje aan. We gaan naar Union met de ploeg die het meeste kansen op winst heeft. Het zal niet simpel zijn, maar ik laat de jonge jongens hun eigen bekerervaringen opdoen. Bij de ploegen waar ik als speler actief was, waren bekerwedstrijden niet de belangrijkse wedstrijden. Maar dat is voor het RSCA van vandaag echt niet het geval. Iedereen beseft het belang van deze match. Het voornaamste voor mij is dat mijn spelers in dit duel dezelfde intensiteit brengen, het belang van de match kennen ze."