Transferhattrick voor RSC Anderlecht

In alle stilte heeft sportief directeur Michael Verschueren de voorbije dagen zijn vooropgestelde transferpolitiek afgerond. Met Kemar Lawrence (27, New York Red Bulls) haalt RSC Anderlecht een linksachter met adelbrieven binnen. Marko Pjaca (24, Juventus) en Dejan Joveljic (20, Eintracht Frankfurt) zijn twee veelbelovende, jonge aanvallende versterkingen.

Drukke transferdeadline dag op Neerpede, waar vandaag goed voorbereide dossiers en duidelijk afgelijnde targets in concrete overeenkomsten werden omgezet. RSCA had de komst van een linksachter en één of twee aanvallers vooropgesteld. Michael Verschueren puntte die drie spelers ook netjes af.

De komst van de Jamaicaan Kemar Lawrence (27) is een definitieve versterking. De linksachter komt over van New York Red Bulls en ondertekende een overeenkomst voor 2,5 seizoenen. Lawrence stond al een tijdje op de radar. Hij was teamgenoot van Amir Murillo en werd de voorbije twee jaar verkozen als Most Valuable Player op zijn positie in de Major League Soccer. Lawrence speelde sinds 2015 voor New York, miste er amper wedstrijden en kreeg de laatste twee seizoenen telkens een plaats in de MLS Best XI.
 
In de States kreeg de Jamaicaanse international (55 selecties) de bijnaam de ‘Taxi’, een solide verdediger die veel de lijn afdweilt, afstand aflegt, prima ballen verstuurt, technisch aardig uit de voeten kan en ook omwille van zijn attitude wordt geroemd.


Michael Verschueren: “Hij stond vrij snel op onze lijst. Het is iemand die heel efficiënt en krachtig voetbalt. Hij stond ook in de MLS -ploeg van het seizoen. Hij zal zeker power, standvastigheid en ervaring aan het team kunnen toevoegen.”

Pjaca en Joveljic, twee jonge scherpe aanvallers uit de Balkan

De nieuwe aanvallende versterking haalt Anderlecht uit de Bundesliga en de Serie A. Door zijn goeie contacten met Juventus kon Michael Verschueren bij de Oude Dame de Kroatische flankaanvaller Marko Pjaca losweken. Pjaca is een linksbuiten -hoewel rechtsvoetig- van 24 jaar die als prof debuteerde bij NK Lokomotiva in Kroatië. Dinamo Zagreb haalde hem daar na twee seizoenen weg, waarna hij helemaal ontbolsterde. Met Zagreb won hij twee titels en twee bekers.

Dankzij onder andere een hattrick in de Europa League tegen Celtic Glasgow speelde de Kroaat zich in de kijker bij grote clubs, maar Dinamo liet zijn buitenspeler niet vertrekken tot Juventus in 2016 kwam aankloppen. Intussen was Pjaca ook Kroatisch international geworden (24 caps).

Bij Juve debuteerde hij niet onaardig. De club leende hem daarna uit aan Schalke 04 en vorig seizoen aan Fiorentina, waar hij vaste waarde was tot een kruisbandletsel hem afremde. Hij keerde terug naar Juventus en is sinds vier maanden weer wedstrijdfit. Hij speelde onder meer nog tegen Udinese in de Italiaanse beker.

Nu komt de vinnige flankspeler op huurbasis voor 6 maanden, met optie voor een bijkomend seizoen huur, naar Anderlecht.

Michael Verschueren: “Marko Pjaca is normaal gezien iemand met een profiel dat voor Anderlecht moeilijk haalbaar is. Maar door enerzijds de goeie banden die we hebben met Juventus en het feit -anderzijds- dat hij de voorbije twee jaar te weinig aan spelen toe kwam, heeft ons deze opportuniteit geboden voor zes maanden én hopelijk ook voor het jaar nadien. Het is een heel offensieve, technische speler die we op de flank kunnen uitspelen. Het is iemand die présence heeft en misschien ook weer iemand die leiderschap binnen het team brengt.”

Marko Pjaca: “Ik ben zeer opgetogen over dit nieuwe hoofdstuk in mijn carrière. Hopelijk doen we het nog goed in deze fase van het seizoen om onze doelstellingen te bereiken. Het voelt goed om bij een dergelijk grote club terecht te komen. Hopelijk kan ik mijn steentje ertoe bijdragen om de geschiedenis van Anderlecht opnieuw kleur te geven. Dat hier spelers rondlopen zoals Kompany, Chadli, Nasri heeft de beslissing om naar hier te komen ook versneld. Van hen kan je veel opsteken. Ik zie dit als een geweldige opportuniteit. Vincent Kompany belde me om uit te leggen hoe er bij Anderlecht wordt gewerkt en wat de club wil bereiken. Daar wil ik graag aan meewerken. Wat mijn kwaliteiten zijn? Ik zal de mensen daarover laten oordelen. Het enige wat ik wil doen, is de club weer vooruit helpen.”

In de aanval krijgt Pjaca het gezelschap van de Bosnische Serviër Dejan Joveljic. Hij komt op huurbasis tot het einde van het seizoen over van Eintracht Frankfurt.

Joveljic is 20 en komt uit de jeugdopleiding van Rode Ster Belgrado. Daar debuteerde hij als prof op zijn 18de en scoorde meteen in zijn tweede wedstrijd voor Rode Ster. In 28 officiële matchen maakte hij 14 doelpunten. Het leverde hem een transfer naar de Bundesliga op. Sinds dit seizoen kwam hij uit voor Eintracht Frankfurt, waar hij te weinig aan spelen toe kwam. Bij RSC Anderlecht wil hij zijn oude niveau weer oppikken.


Dejan Joveljic: “Ik voel me hier heel goed. Anderlecht is een grote club, de grootste in België met een enorme traditie. Ik ben blij dat ik hier ben. Toen ik met mensen uit mijn omgeving sprak over de interesse van deze club, zeiden ze meteen dat ik die kans moest grijpen. Veel landgenoten zijn hier al geslaagd, Mitrovic, Jestrovic, Ilic, Jovanovic,… Ik wil die traditie hier voortzetten. Ik sprak met Luka Adzic over de club en hij vertelde me alleen maar goeie dingen. Hier bij Anderlecht krijgt de jeugd speelkansen. Daarom hoop ik iedereen ook te overtuigen van mijn kwaliteiten. Ik wil het team vooruit kunnen stuwen, richting play-offs. Ik ben sterk in de box, tweevoetig en ook wel kopbalsterk. Ik scoor normaal vrij makkelijk, vanuit elke positie. Hopelijk kan ik me snel tonen.”

Michael Verschueren: “Het is een heel doeltreffende speler. We waren op zoek naar iemand die voor gevaar kan zorgen in de box. Onze scouts zijn hem via hun datasysteem ook op het spoor gekomen, daarna is hij doorgescout en blijkt dat hij een speler is met heel veel potentieel. Ik denk dat dit een spits is waar onze fans kunnen naar uitkijken.”

Lees verder