Voorbeschouwing RSCA - Cercle

Op speeldag 5 is de RSC Anderlecht de gastheer van Cercle Brugge. De 123ste confrontatie tussen de twee traditieclubs, maar de eerste ooit in de play-offs. Cercle is goed gestart aan de Champions' Play-offs. Op verplaatsing won de Vereniging bij Union en pakte het een punt in Genk. Sporting zal in deze dubbele confrontatie dus sterk voor de dag moeten komen.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

NEWSLETTER PRAKTISCHE INFO

DE TEGENSTANDER: CERCLE BRUGGE

Weinig waarnemers hadden aan het begin van het seizoen voorspeld dat Cercle Brugge bij de beste zes ploegen van het reguliere seizoen zou horen. Dat ze hun plaats hebben bewezen ze op de eerste vier speeldagen. Op de eerste speeldag behaalden ze een punt tegen Club Brugge. Later won het ook bij toenmalig competitieleiderleider Union (2-3) en bezorgde het KRC Genk hun eerste puntenverlies (1-1). Vorig weekend moesten ze wel de duimen leggen voor Antwerp (0-1). De nederlaag bleef ook niet zonder gevolgen, Edgaras Utkus raakte vroeg geblesseerd (gebroken oogkas) en Jesper Daland pakte zijn derde gele kaart en bijhorende schorsing. Voeg daar de onbeschikbaarheid van Boris Popovic (nog steeds geschorst) aan toe en je weet dat de Oostenrijkse coach Miron Muslic zijn verdediging volledig zal moeten herschikken voor de trip naar de hoofdstad.

De speelstijl van Miron Muslic en Cercle is gekend, met direct spel, hoge druk en hoge intensiteit proberen ze de tegenstander te versmachten. Dat die speelstijl uniek is bewijst volgende statistiek: de Vereniging betwist gemiddeld 58 luchtduels per wedstrijd, het hoogste aantal in Europa (top tien Europese competities). Deze woensdagavond kunnen ze de grens van 2.000 bereiken (1958 tot nu toe) in luchtduels in één seizoen (iets wat geen enkele andere Belgische club ooit is gelukt) en als de Bruggelingen dit gemiddelde vasthouden, zullen ze het hoogste aantal in Europa in de afgelopen vijf seizoenen bereiken (de Spaanse club Eibar had 2.133 luchtduels in het seizoen 2019-20). We weten dus wat we kunnen verwachten.

Scheidsrechter : Bram Van Driessche, Yves De Neve (AR1), Quentin Lesceux (AR2), Matonga Simonini (4OFF), Bert Put (VAR), Lennert Becquet (AVAR) & Dieter Van Esch (Replay Operator)


RETRO : WINNING GOAL VAN WALTER BASEGGIO (14-12-2003)

In december 2003 ontving Sporting Cercle in het Astridpark op speeldag 16. De mannen van trainer Hugo Broos vonden twee keer de netten via Oleg Iachtchouk (later speler van Cercle) en Ivica Mornar, maar telkens kwam Cercle op gelijke hoogte. De tweede gelijkmaker (een mooi doelpunt van Nordin Jbari) kwam een kwartier voor tijd. Pas helemaal op het einde van de toegevoegde tijd kon Sporting dankzij een doelpunt van Walter Baseggio de drie punten binnenhalen. Belangrijke punten in de race om de titel die Anderlecht aan het einde van het seizoen zou winnen.

BEKIJK OP MAUVE TV 
RSCA : Tristan Peersman, Vincent Kompany, Hannu Tihinen, Michal Zewlakow, Martin Kolar, Besnik Hasi, Walter Baseggio, Pär Zetterberg, Oleg Iachtchouk, Christian Wilhelmsson & Ivica Mornar

Lees verder