Voorbeschouwing Charleroi - RSCA

Jan Vertonghen

Zondag reist RSC Anderlecht af naar het Stade du Pays de Charleroi voor het duel der Sportings. De Carolos proberen weg te geraken uit de onderste vier, synoniem voor de play-downs. Daarvoor kunnen ze rekenen op een stevige thuisreputatie, op Mambourg haalden ze 21 van de 36 punten. Een niet te onderschatten verplaatsing dus.

Meer RSCA nieuws en promoties? Schrijf je in op de RSCA newsletter

MEER MAUVE IN JE MAILBOX

DE TEGENSTANDER: ROYAL CHARLEROI SPORTING CLUB

Al vanaf het begin van het seizoen flirten de zebra's met de degradatiezone. Met slechts drie punten uit hun laatste vier wedstrijden staan ze nu 13e met 24 punten. Dat is hun laagste totaal na 24 wedstrijden sinds 2012-2013. Toch staan ze bij het ingaan van speeldag 25 op slechts één punt van de 10de plaats. Plaats 10 en 15 zijn gescheiden door maar vier punten, het zal dus waarschijnlijk spannend blijven tot het einde onderin. 

Felice Mazzù recupereert doelman Hervé Koffi (Afrika Cup) en spits Oday Dabbagh (Asian Cup), de co-topschutter van het team (tezamen met Ilaimaharitra). Hij moet het echter moeten doen zonder de diensten van Adem Zorgane, die een spierscheur heeft en ongetwijfeld één van zijn meest creatieve spelers is. Naast de Algerijn noteren we ook de afwezigheid van Stefan Knezevic, Isaac Mbenza en Ryota Morioka.

Hoog druk zetten loont tegen de zebra's, ze slikten al vijf goals op hoge recuperaties, het hoogste aantal van eerste klasse. Terwijl ze ook de enige ploeg zijn die zelf nog niet kon scoren na een recuperatie hoog op het veld.

Mogelijke opstelling Koffi, Rogelj, Van Cleemput, Andreou (ou Dari), Dragnes, Ilaimaharitra ©, Camara, Heymans, Guiagon, Bernier & Dabbagh

Staf  : Felice Mazzu , Rudi Cossey (assistent), Frank Defays (assistent), Cédric Berthelin (keeperstrainer) & Frédéric Renotte (physical)

Sinds Sporting Charleroi in 2012 terugkeerde naar eerste klasse, is RSC Anderlecht het team dat het vaakst kon winnen van de Henegouwers (18 overwinningen, 3 gelijke spelen en 8 nederlagen). Kijken we naar de huidige vorm, dan zien we dat paars-wit nu 13 wedstrijden ongeslagen is in de JPL. Sinds het begin van het nieuwe jaar heeft geen enkel ander team meer doelpunten gemaakt uit stilstaande fases (vier goals). In de individuele statistieken steekt Anders Dreyer er bovenuit. De Deen was dit seizoen betrokken bij 18 Pro League-doelpunten (14 goals en 4 assists). Een record dat hij deelt met Kévin Denkey (18 goals), Mohammed Amoura en Thiago (elk 16 goals en 2 assists). Anders heeft een voet in 40% van de paars-witte doelpunten (18 van de 45). 

In het voordeel van Charleroi spreken de resultaten in eigen huis. Nemen we het klassement der thuiswedstrijden, dan prijkt Charleroi op de 7de plaats met 21 op 36. Bij geen enkele club is het verschil tussen uit en thuis zo groot. Zoals de coach al aangaf, is er dus geen ruimte voor onderschatting.

Scheidsrechters : Erik Lambrechts, Jo De Weirdt (AR1), Kevin Monteny (AR2), Laurent Willems (4OFF), Bert Put (VAR), Ella De Vries (AVAR) & Jasper Vitse (Replay Operator)


VIERKLAPPER VAN LUC NILIS

Voor de retrovideo van de week gaan we terug naar 25 maart 1994, toen Luc Nilis op Mambourg vier goals achter zijn naam wist te schrijven. Voeg daar nog een beauty van Marc Degryse aan toe en een eerredder van Nebojsa Malbasa en de 1-5 eindstand staat op het bord. De ploeg met ook onder meer Boffin, Versavel, Emmers, Walem en Bosman als sterkhouders, pakte dat seizoen de titel én de beker, beide ten koste van Club Brugge. Luc Nilis wist dat seizoen 25 doelpunten te maken en vertrok aan het einde van het seizoen naar PSV Eindhoven.

Bekijk de retro video op Mauve TV

RCSC (coach Robert Waseige) :
Peter Kerremans, Michel Rasquin, Eric Van Meir, Fabrizio Silvagni, Marco Casto, Rudy Moury, Roch Gérard, Raymond Mommens, Nebosja Malbasa, Dante Brogno & Jean-Jacques Missé-Missé

RSCA (coach Johan Boskamp) :
Filip Dewilde, Chidi Nwanu, Graeme Rutjes, Olivier Suray, Marc Emmers, Danny Boffin, Bruno Versavel, Johan Walem, Johnny Bosman, Marc Degryse & Luc Nilis 

Doelpunten : 18’ Nilis, 25’ Nilis, 40’ Malbasa, 44’ Degryse, 68’ Nilis & 75’ Nilis

Lees verder