Voorbeschouwing RSCA - Gent

Jan Vertonghen

In een Lotto Park dat opnieuw afgeladen vol zal zitten, ontvangen de Mauves de vierde in het klassement, KAA Gent. Sporting probeert een einde te maken aan reeks zonder zege tegen de Buffalo's. De jonge Nunzio Engwanda (16) zit voor het eerst in de selectie. Aftrap in het Lotto Park om 18u30.

Deze voorbeschouwing als eerste in je mailbox? Schrijf je in op de RSCA newsletter

RSCA Newsletter

PRAKTISCHE INFO


Het Belgisch kampioenschap is erg fysiek. Wat hoge pressings is het één van de meest agressieve competities in Europa. Het is dus niet altijd makkelijk om je spel te ontwikkelen. We willen mooi voetbal brengen, maar sommige ploegen zetten heel hoog drukken en daarom moeten we soms wat cynischer zijn en de ruimte achter de verdediging gebruiken. We moeten die ruimte goed gebruiken, en niet in de val trappen die zij voor ons zetten. Ik moet toegeven dat we het moeilijk vonden om onder hun druk uit te komen in de eerste wedstrijd en dat we erg laag stonden, ook al was dat niet het plan. Deze keer spelen we thuis, dus ik hoop dat we dominanter kunnen zijn."

DE TEGENSTANDER : KAA Gent

Het jaar 2024 is niet goed begonnen voor KAA Gent. Het werd uitgeschakeld in de beker door Club Brugge (0-1) en pakte slechts 1 op 9 in de competitie. De mannen van coach Hein Vanhaezebrouck verloren donderdagavond met 4-1 in Sint-Truiden. Aanvoerder Sven Kums viel uit met een enkelblessure. De slechte resultaten zijn waarschijnlijk te wijten aan twee factoren. Ten eerste de interlandverplichtingen van belangrijke spelers: Tarik Tissoudali (terug van de Afrika Cup na de uitschakeling van Marokko), Hyun-Seok Hong (op de Asian Cup met Zuid-Korea) en Tsuyoshi Watanabe (net uitgeschakeld op de Asian Cup met Japan, maar niet terug).

Een tweede verklaring is de zeer hectische mercato. Malick Fofana (Olympique Lyonnais), Gift Orban (ook Lyon) en Hugo Cuypers (Chicago Fire in MLS) zijn voor mooie bedragen vertrokken. Er zijn een paar nieuwe aanwinsten, waaronder de jonge Zweed Momodou Lamin Sonko (Häcken), keeper Daniel Schmidt (Sint-Truiden), de Japanse spits Daisuke Yokota (Gornik Zabrze) en de ervaren verdediger Stefan Mitrovic (33 en ex-Gent). Het is dus moeilijk om in de kaarten van Hein Vanhaezebrouck te kijken. Hieronder proberen we toch een basiself te voorspellen.

Mogelijke opstelling KAA Gent : Schmidt, Samoise, Kandouss, Mitrovic, Torunarigha (ou Agbor), Brown, De Sart, Gerkens, Yokota, Depoitre & Tissoudali

Staf : Hein Vanhaezebrouck (entraîneur), Peter Balette (entraîneur adjoint), Danijel Milicevic (entraîneur adjoint) & Francky Vandendriessche (coach des gardiens)

Sporting heeft het aan het begin van dit kalenderjaar niet veel beter gedaan met een bekeruitschakeling en drie gelijke spelen op rij. Deze statistieken worden verzacht door het feit dat paars-wit twaalf Pro League-wedstrijden ongeslagen is (de eerste keer sinds het seizoen 16-17, toen 13 wedstrijden). Anderlecht zal er dus op uit zijn om deze reeks te verlengen en aan te knopen met een overwinning. Vooral omdat daar tegen AA Gent al vijf thuisontmoetingen op wordt gewacht (vier gelijke spelen en één nederlaag vorig seizoen). De laatste overwinning (2-0) in Lotto Park dateert van eind 2018, toen dankzij een brace van Sven Kums en met Hein Vanhaezebrouck als coach. Met andere woorden, KAA Gent is ongeslagen tegen RSCA in 13 wedstrijden.

Gelukkig zijn er ook positieve statistieken. RSCA scoorde minstens twee doelpunten in elk van hun laatste zeven thuiswedstrijden in de Pro League (hun langste reeks sinds het seizoen 11-12, ook met zeven). Tegelijkertijd heeft geen enkel team meer doelpunten tegen gekregen dan Gent in 2024 in de Pro League (8 goals). In hun drie wedstrijden in 2024 incasseerden de Buffalo's zelfs evenveel doelpunten als in hun negen voorgaande competitieduels. Thorgan Hazard vond het net in de laatste twee matchen. Zal hij voor het eerst sinds 2019 met Dortmund en de tweede keer in de Pro League in 2014 met Zulte Waregem in drie opeenvolgende competitiewedstrijden kunnen scoren? We ontdekken het vanavond.

SCHEIDSRECHTERS : Nicolas Laforge (REF), Laurent Conotte (AR1), Vito Di Vincenzo (AR2), Michiel Allaerts (4OFF), Wim Smet (VAR), Koen Thijs (AVAR) & Dieter Van Esch (RO)


DE TOP 10 GOALS TEGEN GENT IN HET PARK

Marc Degryse, Mbo Mpenza, Nicolas Frutos (met een magisch hakje van Ahmed Hassan), Thomas Chatelle, Guillaume Gillet, Milan Jovanovic, Dennis Praet (na een geweldige team move), Frank Acheampong (in Usain Bolt-modus), Lukasz Teodorczyk & Kemar Roofe: dat zijn de namen van de tien doelpuntenmakers die te zien zijn in onze retrovideo voor deze wedstrijddag.

Bekijk de video op Mauve TV