Voorbeschouwing RSCA - RSCL

PREVIEW RSCA - RSCL

Deze donderdagavond staat RSC Anderlecht tegenover Standard Luik in de laatste 16 van de Belgische beker. De kwalificatie wordt beslist in één wedstrijd. Extra tijd en strafschoppen zijn dus mogelijk.

Deze presentatie als eerste in je mailbox? Schrijf je in de nieuwsbrief.

NEWSLETTER

ALLE PRAKTISCHE INFO

SCHEIDSRECHTERS (geen VAR) : Bram Van Driessche, Yves De Neve (AR1), Quentin Lesceux (AR2) & Nicolas Laforge (4OFF)

Clasico in de Beker van België

Na Club Brugge is Standard de tegenstander die paars-wit al vaakst bekampte in de clubgeschiedenis. En als we ons focussen op de Beker van België - wat we in deze voorbeschouwing doen - waren de Rouches zelfs het vaakst onze tegenstander, met niet minder dan veertien duels. De wedstrijd van deze donderdagavond wordt dus de 15e Clasico in de geschiedenis van de Belgische Beker.

Van 14 ontmoetingen heeft Sporting er zeven gewonnen en twee gelijkgespeeld. Deze bekerduels werden bijna uitsluitend met één doelpunt verschil gewonnen. Doelpuntenrijk vallen de wedstrijden ook niet te noemen, Sporting wist 18 keer te scoren, Standard 14. De 7 doelpunten van de gewonnen strafschoppenserie op Sclessin in 1987 laten we dan even buiten beschouwing. Hieronder alle uitslagen:

64/65
FINAL

3-2

65/66
FINAL

0-1

70/71
1/4

2-1

71/72
FINAL

1-0

72/73
FINAL

1-2

79/80
1/4

1-1

79/80
1/4

1-0

86/87
1/8

0-0

86/87
1/8

0-0
pen
3-4

87/88
FINAL

2-0

88/89
FINAL

0-2

06/07
1/2

0-1

06/07
1/2

2-1

17/18
1/8

0-1

Daaronder ook de eerste bekertriomf van de club in 1965 onder Pierre Sinibaldi met Van Himst, Jurion en co. Standard nam het jaar nadien revanche, maar van de negen bekers die Anderlecht veroverde, kwam meer dan de helft na rechtstreekse ontmoetingen met Les Rouches. De algemene statistieken zijn nog steeds in het voordeel van Anderlecht, maar...

In de 21ste eeuw won Standard alledrie de confrontaties. De laatste bekeroverwinning tegen de rouches dateert zo van de finale in 1989. Ze zullen het vast niet nodig hebben, maar laat het een extra motivatie zijn voor donderdagavond.

Standard

Laatste XI :
 Arnaud Bodart, Konstantinos Laifis, Lucas Noubi, Zinho Vanheusden, Cihan Çanak, Aiden O'Neill, Steven Alzate, Isaac Price, Moussa Djenepo, Hayao Kawabe & Wilfried Kanga 

Technische staf : Carl Hoefkens (entraîneur), Geoffrey Valenne (entraîneur adjoint), Frazer Robertson (entraîneur adjoint) &Jean-François Gillet (entraîneur des gardiens)


RETRO : DE FINALE VAN 1988

Op 28 mei 1988 won RSCA de zesde van hun negen Belgische bekers op de Heizel tegen Standard Luik. Een trofee die het seizoen daarop gevolgd zou worden door een tweede, in hetzelfde stadion, met dezelfde score (2-0), tegen dezelfde ploeg en vooral onder leiding van dezelfde coach: Raymond Goethals. Den Tuveneir won zo een eerste van twee Bekers van België. Hij is er echter nooit in geslaagd om de titel te winnen met Sporting, maar een Beker voor Bekerwinnaars en twee Europese Supercups maken dat meer dan goed.

Bekijk de samenvatting op Mauve TV

Na tal van kansen voor Arnór Gudjohnsen, Pier Janssen en Eddie Krnčević was het uiteindelijk Luc Nilis die vlak voor rust verdiend de score opende voor paars-wit. In de tweede helft bleef Sporting domineren en de Australiër Eddie Krnčević trof de onderkant van de lat. Alexandre Czerniatynski (ex-RSCA) was nog dicht bij de gelijkmaker toen zijn schot de paal raakte, maar het was Eddie Krnčević die een einde maakte aan alle spanning met een rake kopbal, de grote specialiteit van de Socceroo.

RSC Anderlecht (coach Raymond Goethals) : Jacky Munaron, Georges Grün, Stéphane Demol, Adrie van Tiggelen, Stephen Keshi, Henrik Andersen, Arnór Gudjohnsen, Pier Janssen, Patrick Vervoort, Luc Nilis & Eddie Krnčević (Michel De Groote)

Standard de Liège (coach Jef Vliers) : Gilbert Bodart, Freddy Luyckx (Zoran Bojović), Daniel Nassen, Michel Wintacq, Michel Renquin, Etienne Delangre, Guy Vandersmissen, Thierry Rouyr (Srebrenko Repčić), Dimitri M'Buyu & Alexandre Czerniatynski

Goals : 40’ Luc Nilis & 78’ Eddie Krnčević 

Lees verder