Vijf weetjes over Zulte Waregem - RSCA

Zaterdag 3 maart trekt RSC Anderlecht naar het Regenboogstadion voor de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie. Wij vatten het duel tussen Paars-Wit en de Oost-/West-Vlaamse fusieclub samen in vijf weetjes!

 1. Onderlinge duels in het voordeel van RSCA
  Qua onderlinge duels helt de balans duidelijk over in het voordeel van Paars-Wit. Van de 39 wedstrijden die sinds het seizoen 2005/2006 al gespeeld werden tegen de fusieclub, won RSCA er 26. Zes keer won Zulte Waregem, zeven keer eindigde het op een puntendeling. Een nog straffere statistiek: van de laatste tien onderlinge duels was er slechts eentje die Paars-Wit niet won (de 3-2-zege van Essevee in eigen huis in november 2016).
   
 2. Mbaye Leye en Tom De Sutter als topschutters
  In die 39 onderlinge duels scoorde Paars-Wit al 78 doelpunten, Zulte Waregem klokt af op 35 treffers. De twee spelers die het vaakst de weg naar het doel vonden zijn respectievelijk Mbaye Leye en Tom De Sutter. De Senegalees trof acht keer raak in vijftien wedstrijden tegen RSCA, De Sutter scoorde er amper eentje minder in het paars-witte shirt maar had daar wel slechts acht duels voor nodig.
   
 3. Titelwedstrijd in 2013
  De spannendste wedstrijd tussen RSCA en Zulte Waregem is zonder twijfel die van zondag 19 mei 2013 in het Constant Vanden Stockstadion. Op de laatste speeldag van de play-offs stond toen immers de titel op het spel voor beide ploegen. Paars-Wit begon het duel met twee punten bonus op seizoensrevelatie Zulte Waregem, dat bij winst voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen kon worden. Jens Naessens maakte de bezoekers zelfs even virtueel kampioen door de 0-1 op het bord te zetten, maar enkele minuten later zorgde een afgeweken vrije trap van Lucas Biglia voor de 1-1-eindstand, wat de titel zo in Anderlecht hield.
   
 4. Jacky Stockman, icoon van beide clubs
  Paars-Wit en Essevee hebben een gezamenlijk clubicoon: Jacques 'Jacky' Stockman, de voormalige aanvaller uit de jaren '50, '60 en '70 van de vorige eeuw. Stockman speelde tussen 1957 en 1966 een eerste keer voor RSCA en scoorde toen niet minder dan 159 doelpunten in 265 wedstrijden, een succesvolle passage die hem vijf landstitels en één bekerwinst opleverde. Nadien trok hij nog naar Club Luik (1966-1967) en het voormalige SV Waregem (1967-1972) alvorens in het seizoen 1972-1973 zijn carrière af te sluiten bij Paars-Wit. Stockman speelde er toen nog veertien wedstrijden en scoorde niet meer, maar mocht wel nog een laatste Beker van België vieren in het paars-witte shirt.
   
 5. Dendoncker versus Heylen
  Er lopen aan Waregemse zijde enkele oude bekenden rond voor Paars-Wit. Aaron Leya Iseka en Idrissa Doumbia voetballen dit seizoen op uitleenbasis aan de Gaverbeek, terwijl ook Hamdi Harbaoui afgelopen winter het paars-witte voor het rood-witte shirt inruilde. Voor twee spelers krijgt het duel echter een nog iets specialer tintje, want met Leander Dendoncker en Michaël Heylen staan er zaterdagavond ook twee boezemvrienden tegenover elkaar. De twee verdedigers raakten in de jeugdreeksen op Neerpede goed bevriend met elkaar en zijn ook nu nog steeds goeie vrienden. Afgelopen zomer versierde Heylen echter een definitieve transfer richting Zulte Waregem, maar dat belette hen niet om goeie vrienden te blijven.