Vijf weetjes over RSCA - Waasland-Beveren

Vanavond neemt RSC Anderlecht het in het eigen Astridpark op tegen Waasland-Beveren. Wij somden alvast enkele leuke weetjes op omtrent de voorgaande duels tegen de Oost-Vlamingen!

  1. Anderlechtse huurling voorin én achterin

Met dit weetje verrassen we allicht niemand meer, maar we geven het toch graag nog eens mee: Bij Waasland-Beveren mogen twee paars-witte huurlingen quasi elke wedstrijd op een basisplaats rekenen. Doelman Davy Roef vertrok eind augustus richting het Freethielstadion en stond er intussen al 20 wedstrijden onder de lat, waarin hij 32 doelpunten slikte en 3 keer de nul wist te houden. Ook Isaac Kiese Thelin maakt er de nodige indruk, de Zweedse spits is momenteel topschutter in de Jupiler Pro League met 11 doelpunten in 19 duels.

  1. Elf eerdere onderlinge duels…

RSCA en Waasland-Beveren staan woensdag voor de twaalfde keer tegenover elkaar sinds de Oost-Vlaamse fusieclub in het seizoen 2012-2013 promoveerde naar de hoogste afdeling. Aangezien Waasland-Beveren tot op heden nog geen enkele keer Play-Off I wist te halen, bleef het telkens bij twee duels per seizoen. Paars-Wit trok negen keer aan het langste eind, Waasland-Beveren wist in het kalenderjaar 2016 twee keer in eigen huis te winnen (1-0 en 2-1).

  1. … Met 3-0 als grootste zege…

De grootste thuiszege die RSCA al boekte tegen Waasland-Beveren, kwam er vorig seizoen. Toen werd het op zondag 12 maart 2017 in het Astridpark 3-0 na doelpunten van Massimo Bruno, Lukasz Teodorczyk en Kara. Dat was toen een evenaring van de grootste uitzege tegen de Waaslanders, die op 18 augustus 2013 geboekt werd. Op de Freethiel zorgden Sacha Kljestan, Frank Acheampong en Guillaume Gillet toen met drie treffers voor evenveel punten.

  1. … En Teodorczyk, Gillet en Vanzo als topschutters

In totaal wist RSCA al 21 keer te scoren in de onderlinge duels, Waasland-Beveren mocht 7 doelpunten vieren. Thuis wist Paars-Wit wel altijd te winnen én de nul te houden, behalve op de openingsspeeldag van het seizoen 2015-2016 (3-2). Slechts drie spelers wisten over de elf vorige duels tussen beide clubs heen meer dan één keer te scoren. Floriano Vanzo scoorde in het seizoen 2015-2016 in beide wedstrijden tegen Paars-Wit één keer, Lukasz Teodorczyk deed hem afgelopen seizoen het omgekeerde na. Enkel Guillaume Gillet (foto) verdeelde zijn twee doelpunten over verschillende seizoenen: hij scoorde op de Freethiel in 2013-2014 en in het eigen Astridpark op de openingsspeeldag van 2015-2016.

  1. Geen ‘échte’ opvolger van KSK Beveren

Hoewel Waasland-Beveren tot stand kwam nadat KV Red Star Waasland en KSK Beveren samen gingen, was er van een ‘officiële’ fusie geen sprake in 2010. Dat kwam omdat KSK Beveren, dat intussen geen licentie had gekregen en naar Derde Klasse moest zakken, destijds met schulden kampte. Bij een officiële fusie zou de nieuwe club dus meteen onder druk staan. Red Star Waasland paste de clubnaam dan ook aan naar ‘Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland - Sportkring Beveren’, en ging spelen in het Freethielstadion van het voormalige KSK Beveren. Het rood-geel van KVRS Waasland en het blauw-geel van KSK Beveren werden gecombineerd tot de blauw-geel-rode kleuren die Waasland-Beveren nu typeren.

Lees verder