RSCA Retro: Luc Nilis scoort hattrick op Sclessin

Aanstaande zondag trekt Paars-Wit naar Luik voor de Clasico tegen Standard. In oktober 1993 zorgde Luc Nilis er met een hattrick voor de 0-3-overwinning.

Lucky Luc verkeerde die bewuste 24 oktober 1993 in een begenadigde dag, want al in de negende minuut opende hij de score op Sclessin. Net voorbij het half uur maakte Nilis er 0-2 van, om vervolgens vroeg in de tweede helft met zijn derde treffer van de namiddag de 0-3-eindstand op het bord te zetten. Het was één van de laatste grote kunstjes van Nilis in het paars-witte shirt, want na dat seizoen trok hij naar het Nederlandse PSV Eindhoven. In zijn afscheidsseizoen won hij met RSCA wel de dubbel én scoorde hij over het hele seizoen liefst 34 keer, waarvan 25 keer in de competitie.

Luc Nilis begon zijn carrière bij het Limburgse KFC Halveweg Zonhoven, waar zijn vader Roger trainer was. Daar maakte de jonge Nilis al snel indruk, bij de miniemen slaagde hij er ooit zelfs in om 106 doelpunten in één seizoen te maken. In 1984 stootte hij als groot talent door bij tweedeklasser Winterslag, waar hij opgemerkt werd door Paars-Wit. In het seizoen 1986-1987 maakte Nilis de overstap naar het Astridpark nadat Raymond Goethals toenmalig voorzitter Constant Vanden Stock overtuigde van diens kwaliteiten. Aanvankelijk moest Nilis zich vooral tevreden stellen met een invallersrol, maar na de beenbreuk van Juan Lozano veroverde de toen 20-jarige Nilis dan toch een basisplaats.

In de daaropvolgende seizoenen groeide Lucky Luc uit tot een sterkhouder in het Astridpark. Daar waar hij tijdens de landstitel in zijn debuutseizoen nog een iets meer bescheiden rol in het team vervulde, veroverde RSCA de twee volgende seizoenen telkens de Beker van België met Nilis. In 1991, 1993 en 1994 zou de aanvaller nog drie keer kampioen spelen. In dat laatste seizoen mocht hij zoals gezegd de dubbel vieren met Paars-Wit, Nilis scoorde toen het laatste doelpunt in de bekerfinale tegen Club Brugge (2-0).

Zijn overstap naar het buitenland volgde in de zomer van 1994. Het Nederlandse PSV Eindhoven telde toen 100 miljoen Belgische Frank neer voor Nilis, die in het paars-witte shirt 171 keer wist te scoren in 316 officiële duels en er vier landstitels en drie bekerzeges mocht bijschrijven op zijn palmares. Nilis bewees zes jaar lang zijn talent bij de Lampenclub en won er twee titels en één beker. Hij werd er ook twee keer topschutter van de Eredivisie. In 2000 maakte hij de overstap naar de Premier League door voor Aston Villa te tekenen, maar daar raakte hij al in zijn derde competitiewedstrijd zwaar geblesseerd. In de wedstrijd tegen Ipswich Town botste Nilis hard op tegen de doelman, waarbij de onfortuinlijke aanvaller een open botbreuk opliep aan zijn onderbeen. Even werd zelfs gevreesd dat hij zijn voet zou verliezen, maar dat bleek gelukkig niet het geval. De voetbalcarrière van Lucky Luc was toen duidelijk wel ten einde.

Luc Nilis was in het seizoen 2004-2005 aan de slag als technisch directeur van tweedeklasser Beringen-Heusden-Zolder, maar door financiële problemen bleef hij daar niet lang aan de slag. Zijn ex-club PSV nam hem aan boord als jeugdtrainer en scout. Op korte ommetjes in Turkije bij Kasimpasa en Gençlerbirligi en in eigen land bij KSK Hasselt na, werkt Nilis tot op heden nog altijd voor de Eindhovense club. Intussen is hij meer betrokken bij het eerste elftal en begeleidt hij er de aanvallers.

Lees verder