"RSC Anderlecht zo groot mogelijk maken"

Het competitieduel tussen RSC Anderlecht en KAS Eupen kreeg vooraf relatief weinig aandacht, maar dat had alles te maken met de persconferentie die eerder op de dag plaatsvond. Voorzitter Roger Vanden Stock en Marc Coucke, de nieuwe voorzitter vanaf 1 maart 2018, hielden immers een persconferentie om de overname toe te lichten.

"Ik wil iedereen bedanken die een bod op de club heeft uitgebracht", opende voorzitter Vanden Stock. "Ik bedank ook Marc van harte voor de presentatie van zijn bod, want dat heeft ertoe geleid dat we ervoor kozen om hem de toekomst van de club toe te vertrouwen. Ik geloof dat zijn visie goed past binnen datgene waar RSC Anderlecht al bijna 110 jaar voor staat. De toekomst hoort toe aan RSC Anderlecht, mét Marc Coucke."

Naast hem zat er dan ook een glunderende Marc Coucke, die zijn relaas van de overname deed. "Ik ben heel fier om hier te zijn. Laat het heel duidelijk zijn dat het project dat ik voor ogen heb met deze schitterende club met een prachtige traditie als doel heeft om van RSC Anderlecht een zo groot mogelijke club te maken. Heel veel dank aan en respect voor de voorzitter en zijn entourage, die voor mijn project gekozen hebben. Dat er voor mij gekozen werd ondanks het feit dat sommigen een hoger bod uitbrachten, dat toont enkel maar de klasse van de voorzitter en van deze club. In de komende twee maanden zullen de rollen blijven zoals ze zijn, vanaf 1 maart word ik voorzitter van deze club en mag ik Roger Vanden Stock met de nodige trots voorstellen als erevoorzitter."

Voorlopig zal Coucke dus voorzitter blijven van KV Oostende, de officiële overname volgt dan in het voorjaar van 2018. "KV Oostende is altijd al de club van mijn hart geweest en zal dat ook blijven, maar ik merkte er dat mijn groeiende ambities er niet altijd even realiseerbaar waren. Ooit zou KV Oostende tegen zijn plafond gestoten zijn, hier is er nog veel meer potentieel aanwezig. Ik kreeg veel berichten van neutrale voetbalfans, die me feliciteerden met deze deal en die het een goeie zaak vonden voor het Belgisch voetbal."

"Ik kreeg veel berichten van neutrale voetbalfans, die me feliciteerden met deze deal en die het een goeie zaak vonden voor het Belgisch voetbal"

Marc Coucke

Sommige mensen zetten vraagtekens bij de klik tussen Marc Coucke en de traditionele klasse die met Paars-Wit geassocieerd wordt. "RSCA als klasseclub en ik als extravert persoon sluiten elkaar niet uit. Ik zal mezelf blijven, maar ik zou Anderlecht durven vergelijken met de adel van het begin van de twintigste eeuw. Veel macht, veel klasse, veel uitstraling … Diegenen die zich toen opengezet hebben naar de nieuwe wereld en de nieuwe economie die toen opkwam, die zijn achteraf dé top geworden. Dat is wat ik hier ook wil teweegbrengen. Het hartelijke karakter waarvoor ik bekend sta wordt niet noodzakelijk uitgesloten door de kille en harde cijfers om kampioen te spelen. Heel deze club kan in zijn totaliteit wat extraverter worden en ik ga mezelf niet veranderen, maar ik heb het nodige respect voor de traditie, grandeur en grootsheid van de club. We moeten de ambitie hebben om élke match te winnen, maar soms zullen we er ook eens eentje verliezen, en dan is er geen man overboord."

De overname door Marc Coucke kwam voor velen als een verrassing. Zijn naam werd nergens genoemd bij de potentiële topkandidaten. "We zijn er heel fier op het feit dat we deze deal in alle discretie konden voorbereiden. We hadden een uitgebreid en transparant plan naar het Anderlechtse bestuur toe, en ondanks alle geruchten hebben we elkaar vooraf niet onderling gesproken in Londen of waar dan ook. Toen ik hier aankwam, zag ik de impressionante trofeekast, ik kom hier aan met een leeg palmares. Als we het verhaal hier aanvatten met een fris verhaal en een frisse wind, gecombineerd met de traditionele waarden van deze club, dan ziet de toekomst er mooi uit. Zo is de jeugdopleiding extreem belangrijk voor mij, net als het contact met de supporters. Het comfort van supporters en sponsors is heel belangrijk voor mij, samen met interactiviteit en laagdrempeligheid. Er is nog heel veel extra mogelijk hier. Al die essentiële onderdelen zullen de komende maanden en jaren verder uitgewerkt worden. RSC Anderlecht is het hart van het Belgische voetbal. Als we de traditie en de grandeur van het verleden combineren met een iets modernere bewindvoering, dan is er héél veel mogelijk hier. Dit project is niét tegen Paul Gheysens, dit project is niét tegen Wouter Vandenhaute, dit project is vóór Anderlecht."

Wil je de volledige persconferentie met Roger Vanden Stock en Marc Coucke herbekijken, download dan de RSCA Official-app in de PLAY STORE (Android) of in de APP STORE (iOS)!

Lees verder