Paul Van Himst: de man van 9 landstitels, en zo veel meer

9 bekende en minder bekende facts over Paul Van Himst, de clublegende die maar liefst 9 paars-witte landstitels binnenhaalde:

  • De man van vele bijnamen

We kennen Paul Van Himst onder tal van roepnamen en bijnamen. Gaande van Popol en Polle Gazon tot Le Pelé Blanc. Die laatste bijnaam verwierf hij na een artikel in de Franse krant L’Equipe.

  • De jongen die twee jaar ‘te vroeg’ ontdekt werd

Op achtjarige leeftijd kwam Paul Van Himst een balletje trappen aan de oefenvelden van de club. Constant Vanden Stock was danig onder de indruk dat hij de jonge knaap meteen een aansluitingskaart liet tekenen om die twee jaar goed te bewaren. Tot Van Himst tien jaar werd en zich officieel mocht aansluiten.

  • De man van vele titels

RSC Anderlecht speelde tot nu toe 34 keer kampioen, maar liefst 8 keer was dat met Paul Van Himst. Polle veroverde ook 4 van de 9 paars-witte Bekers van België.

  • Kampioen als speler én als trainer

De laatste titel die Van Himst als speler pakte was in 1974. 11 jaar later pakte hij ook als trainer de Belgische hoofdprijs. Ondertussen won hij als coach, in 1983, de UEFA Cup.

  • De ongeëvenaarde Gouden Schoen

Met 4 Gouden Schoenen is Paul Van Himst de recordhouder van deze individuele prijs. In 1960, 1961, 1965 en 1974 ging de trofee naar onze legendarische aanvaller. In de jaren ’90 wordt hij daarom extra gelauwerd als Gouden Schoen van de Eeuw.

  • Goals, goals, goals

De doelpuntenteller van Paul Van Himst bij RSC Anderlecht liep op tot 309 doelpunten: in de Belgische eerste klasse was hij goed voor 236 treffers, in de Beker van België liet hij 41 keer de netten trillen. De andere goals verdeelde hij over de Europese competities waarin hij op het veld stond.

  • Europees debuut op Real Madrid

Je Europees debuut maken op het veld van Real Madrid (1962, Europacup I) is op zich al memorabel. Door de openingsgoal te scoren, maakte Paul Van Himst het nog iets specialer. De wedstrijd eindigde op 3-3. In de terugwedstrijd wint Anderlecht met 1-0 en moet het grote Real Madrid van Ferenc Puskas het Europese toneel verlaten.

  • Voetballen op het grote scherm

In 1981 dook Van Himst op in de voetbalfilm Escape to Victory, waarin gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog een voetbalwedstrijd spelen tegen hun bewakers. De hoofdrollen werden vertolkt door onder meer Sylvester Stallone en Pelé. Het personage van Van Himst in de film heet Michel Fileu.

  • Speler, trainer en… fan in hart en nieren

75 jaar is Paul Van Himst nu, maar hij blijft onze club vanop de eerste rij volgen bij thuiswedstrijden en op Europese verplaatsingen. Een leven lang paars-wit, een echte clublegende: nogmaals proficiat, meneer Van Himst!

Lees verder