In Memoriam Constant Vanden Stock (1914-2008)

Vandaag, 19 april 2018, is het exact tien jaar geleden dat Constant Vanden Stock ons ontviel. Bij die sombere verjaardag staan we dan ook even stil.

Constant Vanden Stock werd op 13 juni 1914, vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, geboren in Anderlecht als zoon van bierbrouwer Philémon Vanden Stock en zijn vrouw Marie. Tien jaar later begon hij te voetballen bij Paars-Wit, waar hij tussen 1933 en 1938 in de eerste ploeg uiteindelijk aan slechts 52 competitieduels kwam ten gevolge van enkele zware blessures. Nadien maakte hij de overstap naar de buren van Union Saint-Gilloise. Vijf jaar later volgde zijn afscheid als speler en ging hij zich concentreren op het uitbouwen van Belle-Vue, de brouwerij van zijn vader.

In het begin van de jaren '50 nam Vanden Stock een eerste functie op bij RSCA. Hij werd er drie jaar lang verantwoordelijk voor de rekrutering van de jeugd en nam ook de cadetten en scholieren onder zijn hoede. Na een korte passage als voorzitter van derdeklasser La Forestoise werd hij opgenomen in de selectiecommissie van de KBVB, twee jaar later werd hij de enige selectieheer voor de nationale ploeg. Toenmalig RSCA-voorzitter Albert Roosens wilde hem terug naar Anderlecht halen, maar Vanden Stock verkoos een rol als technisch directeur bij Club Brugge. Een jaar later, in 1969, volgde echter al een terugkeer naar de hoofdstad. Vanden Stock werd bestuurslid en ondervoorzitter alvorens in 1971 volledig het roer in handen te nemen als voorzitter.

Het werd het begin van een succesverhaal, want in de 25 jaar dat Constant Vanden Stock voorzitter was van RSCA wist de club heel wat prijzen aan het palmares toe te voegen. Hij vierde tien keer de landstitel, zeven keer de Beker van België, twee keer de Europacup II, één keer de UEFA Cup en twee keer de Europese Supercup. Bovendien werd het toenmalige Émile Verséstadion tussen 1983 en 1991 omgebouwd tot een nieuwe en moderne voetbaltempel met loges en business seats, wat een nieuwe naam opleverde: het Constant Vanden Stockstadion.

In 1996 droeg Vanden Stock het voorzitterschap over aan zijn zoon Roger, al bleef de toen 82-jarige Constant wel verbonden aan de club als erevoorzitter. In 2005 begon de gezondheid van de voormalige voorzitter achteruit te gaan, met evenwichtsstoornissen en een hartaanval tot gevolg. Op 19 april 2008 overleed Vanden Stock na een lange ziekte, vlak voor de honderdste verjaardag van RSC Anderlecht. Constant Vanden Stock werd 93 jaar. Rust in vrede, Monsieur Constant.

Lees verder