Luis Airton Oliveira Barroso

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

De overlevering wil dat toenmalig sportief directeur Michel Verschueren de jonge Braziliaan de tribunes liet schoonvegen tijdens de vele vrije uren. Kwestie van hem van de Brusselse straten weg te houden. De 17-jarige Luis Oliveira belandde bij paars wit aan de hand van zijn makelaar. “Een schrijnend voorbeeld van een jonge speler die letterlijk aan de hand van zijn makelaar zijn voetbalgeluk in Europa kwam zoeken”, stelt Mister Michel. De omkadering en begeleiding van jonge voetballers was niet zo professioneel als vandaag. De aanvaller verbleef de eerste maanden in het jeugdcentrum te Neerpede.

Tot zijn zeventiende speelde hij in zijn geboortestad Sao Luis do Maranho voor de club van de stad, Sociedad Esportiva Tupan. Enkele maanden na zijn aankomst mocht hij in 1988 debuteren in het eerste van paars wit. Om hem op het rechte pad te houden, de supporters waren helemaal gek van hem, werd hij ondergebracht bij een gastgezin. Ondertussen was Luis Oliveira verliefd geworden op een meisje, de dochter van Michou, de levende legende van de Anderlechtse familie. Michou baat nog steeds een van de beste supporterscafés uit tegenover het stadion, “La Coupe”. Zij zat erbij toen hij zijn eerste contract tekende. De zilveren vos was naar gewoonte erg handig geweest. “Je toekomst ligt hier”, zei hij en wees naar het meisje. Meer had Oliveira niet nodig om formeel akkoord te gaan met de voorgestelde voorwaarden van Mister Michel.

Luis Oliveira was een natuurtalent. Polyvalent ook. Hij speelde ooit zelfs rechtsachter. Maar hij zal vooral herinnerd worden als diepe spits, met zijn rushes en dribbels op de rechterflank, kop in kas. Hij behaalt 1 titel (1991) tijdens de 4 seizoenen dat hij voor RSCA voetbalde. Na die 4 jaar in Brussel verkast hij naar de Serie A om eerst voor Cagliari te voetballen en daarna het spitsenduo te vormen van Fiorentina, samen met de Argentijn Gabriel Batistuta. Luis Oliveira is ondertussen Belg geworden. Hij verzamelt 31 selecties. Dat hadden er meer kunnen zijn maar hij had geen goede relatie met toenmalig bondscoach Paul Van Himst. Ach, na al die jaren kunnen we stellen dat Luis Oliveira misschien wel de enige Braziliaan van Anderlecht is die ooit in Brussel slaagde.

Lees verder