Luc Nilis, icoon van paars-wit

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

FC Halverweg Zonhoven. Daar begon hij te voetballen. Zijn vader Roger was op elk vrij moment in de weer om van zijn zoontje Luc een wereldvoetballer te maken. Nilis deed wat van hem gevraagd werd daar op de terreinen van Melosport, tegenover zijn ouderlijk huis. Luc Nilis keek op geen inspanning. Bij de miniemen maakte hij ooit 106 doelpunten in één seizoen. Het duurde niet lang of Winterslag plukte hem weg.

Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij bij de tweedeklasser. Trainer Henri Depireux was helemaal in de ban van de sierlijke aanvaller. Nog eens 3 jaar later trok hij naar RSC Anderlecht voor 18 miljoen Belgische Franken (450.000 euro), destijds een fortuin. Coach Arie Haan dropte hem zo nu en dan in het eerste. De dienstplichtige scoorde, als invaller, 5 doelpunten in zijn eerste seizoen. Luc Nilis viel dat eerste seizoen op met een opgemerkte prestatie in de Champions League in en tegen Bayern Munchen. Ondanks de 5-0 nederlaag was Nilis het enige lichtpunt in een duistere periode van de club.

Een trainer later – Georges Leekens was Haan even opgevolgd – veroverde hij zijn plaats in het eerste onder Raymond Goethals. Onder Aad De Mos bloeide hij helemaal open. Ondanks enkele fricties met de Hagenees – Nilis moest op de bank zitten ten voordele van Milan Jankovic tijdens de Europa Cup finale in Göteborg tegen Sampdoria Genoa – werd hij steeds beter en …mondiger. Mede als gevolg van die gemiste finale werd hij thuis gelaten door de bondscoach voor het WK van 1990.

Johan Boskamp was “zijn” trainer. De Nederlander steunde Nilis in de moeilijke momenten (hij werd wel eens uitgefloten door het kritisch publiek van het Astrid Park) en stak zijn bewondering voor de speelstijl van Nilis nooit onder stoelen of banken. Nilis groeide uit tot een jongere versie van Ludo Coeck. Hij won, met RSC Anderlecht, 4 landstitels, 3 Belgische bekers en 2 Belgische Supercups. Hij scoorde 26 Europese doelpunten, slechts 6 minder dan Paul Van Himst. De Gouden schoen won hij jammer genoeg nooit maar Luc Nilis is voor eeuwig een icoon van RSC Anderlecht.

Lees verder