Johan Walem, creatieve voetballiefhebber

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzondere momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

In 1986 openen de poorten van Neerpede zich voor Johan Walem (01/02/1972) nadat hij 6 seizoenen bij de jeugd van RWDM had gevoetbald. Bij de jongeren treft hij zijn vriend Bertrand Crasson. Hij debuteert 2 jaar na zijn boezemvriend in het eerste van RSC Anderlecht. Walem is 19 en mag uit in Lier debuteren. Ook hij krijgt de trofee van “Jonge Profvoetballer van het jaar”, één jaar na Crasson.

Walem is een creatieve spelverdeler die graag met links uitpakt. Ondanks die stevige linker en gave techniek scoort hij relatief weinig. 19 goals in 248 wedstrijden. Hij blijft tot 1997 bij paars-wit, wint 3 titels en 1 Nationale beker. Daarna vertrekt hij naar Italië waar hij eerst voor Udinese en dan bij Parma voetbalt. Na een intermezzo van twee seizoenen in Luik, speelt hij nog in de Italiaanse Serie B, voor Torino en Catania.

In 2005 hangt hij zijn schoenen definitief aan de haak en wordt Walem eerst voetbalanalist op TV. Vandaag legt hij zich exclusief toe op zijn carrière als coach. Hij begon zijn trainersloopbaan trouwens bij de beloften van RSC Anderlecht, die hij twee seizoenen onder zijn hoede nam. Daarna trok hij naar de U21 van Udinese, coachte hij twee keer de nationale U21 van ons land, tussendoor passeerde hij bij KV Kortrijk om nu uiteindelijk bondscoach te worden van Cyprus, sinds dit seizoen.

Lees verder

Panetolikos 1-2 RSCA
Dinsdag sloot paars-wit de tweede wedstrijd in Kreta af met een 1-2 zege. De volledige wedstrijd is te herbekijken op MAUVE TV.