De eerste Europeanen

In deze tijden van afzondering, willen we de tijd nemen om stil te staan bij enkele bijzonder momenten en kleurrijke figuren die onze indrukwekkende geschiedenis hebben vorm gegeven.

Felix Week, Rik Matthys, Jacques Culot, Martin Lippens, Wim De Koster en Susse De Gelas, Jef Jurion, Polyte van den Bosch, Jef Mermans, René Van Der Wilt en Jeng Van den Bosch.  

De eerste helden van Anderlecht in Europa. De wedstrijd werd gespeeld op 7 september 1955 voor 40.000 toeschouwers in het Nep Stadion van Boedapest.  De moedige mannen uit Anderlecht moesten jammer genoeg het onderspit delven tegen de Hongaren van Vörös Lobogo, het huidige MTK Boedapest. De hangaren wonnen de wedstrijd met 6-3 in die heenwedstrijd van de Europabeker voor Landskampioenen. Toch kwam RSC Anderlecht op voorsprong via René Van Der Wilt. Het eerste doelpunt van Sporting Anderlecht in Europa.

Lobogo was een Europese topclub en telde een aantal internationals in zijn rangen, onder wie de geniale midvoor Nandor Hidgekuti. Die had samen met zijn ploegmaats Lantos en Palotas en de Honved sterren Puskas, Czibor, Boszik en Kocsis in 1953 het grote Engeland verslagen. Hongarije was destijds een vooraanstaande voetbalnatie. De wedstrijd was ook een wedstrijd tussen profvoetbal en semiamateurs. Bij Anderlecht hielden de meesten er nog een dagtaak op na. Zo was keeper Felix Week elektricien en Van Der Wilt kleermaker.

De terugwedstrijd werd een maand later gespeeld in Brussel. Ondanks de verloren uitgangspositie zakten maar liefst 33.000 toeschouwers naar het Emile Versé stadion af. De RSCA supporters wilden zich vergapen aan de Hongaarse balgoochelaars. Paars wit verloor met 1-4. Maar die eerste wedstrijden tegen Vörös Lobogo waren de voorbode van vele en mooie avonturen in Europa.

Lees verder

Black Friday

Black Friday vandaag en dat wilt zeggen dat wij interessante kortingen geven op verschillende items in onze webshop.

Parlons brusseleir
De clásico, dat is Brussel versus Luik. Een van de beste manieren om je voor te bereiden op deze wedstrijd en om in de juiste stemming te komen, is door Brussels te leren spreken... Begin al maar met dit kleine Brusselse voetbalwoordenboek!