On this day: Luc Nilis vloert het FC Porto van Ivic (1994)

Vandaag, 2 maart, in het exact 24 jaar geleden dat RSC Anderlecht haar eerste overwinning ooit boekte in de groepsfase van de UEFA Champions League. Een glansrol was daarbij weggelegd voor Luc Nilis!

In het seizoen 1993/1994 kwam Paars-Wit voor het eerst uit in de groepsfase van de UEFA Champions League. Het kampioenenbal was het jaar voordien officieel van start gegaan als opvolger van de Europacup I, maar RSCA moest de eerste editie aan zich laten voorbijgaan. In de voorrondes schakelde Paars-Wit HJK Helsinki en Sparta Praag uit alvorens in de groepsfase aan AC Milan, Werder Bremen en FC Porto gekoppeld te worden.

Op de openingsspeeldag, thuis tegen Milan, bleef RSCA op een 0-0-gelijkspel steken, nadien volgde de beruchte 5-3-nederlaag bij Werder Bremen, waar Paars-Wit in de tweede helft een 0-3-voorsprong uit handen gaf. Op de derde speeldag, wat meteen ook de 200ste officiële Europese wedstrijd uit de clubgeschiedenis zou worden, kwam FC Porto over de vloer in het Astridpark.

De wedstrijd tegen de Portugezen leek lang op een scoreloos gelijkspel af te stevenen, maar dat was buiten Luc Nilis gerekend. Met een knappe goal klopte hij doelman Vitor Baia en bezorgde hij RSCA een eerste overwinning in de Champions League. Op die manier vloerde Lucky Luc niet enkel Porto, maar ook ex-RSCA-coach Tomislav Ivic, die dat seizoen de sportieve leiding over de Portugese landskampioen had. Nilis speelde in 1993/1994 zijn laatste seizoen in het paars-witte shirt, maar kende toen ook zijn productiefste jaar. In Europa klokte hij af op 7 doelpunten in 9 wedstrijden, in totaal scoorde hij dat seizoen 34 keer in 45 duels.

Het RSCA dat FC Porto klopte: De Wilde, Suray (46' Crasson), Nwanu, Albert, Versavel (89' Kooiman), Emmers, Degryse, Walem, Boffin, Bosman, Nilis.

Lees verder