Amir Murillo is eerste nieuwkomer in de wintermercato

RSC Anderlecht heeft zijn eerste transfer van de wintermercato vastgelegd. De Panamese international Amir Murillo ondertekende een contract tot 2023 bij paarswit. Murillo is een rechtsachter van 23 jaar en komt over van de New York Red Bulls, uit de Amerikaanse Major League Soccer. “Amir is een rechtsachter met power, snelheid en een goeie balbehandeling”, duidt sportief directeur Michael Verschueren de keuze voor Murillo. “Dit is een grote transfer voor mij. Ik speelde samen met Sacha Kljestan en hij vertelde me dat dit een geweldige club is om voor te spelen.” Murillo is uiteraard pas na de winterstop speelgerechtigd.

De Major League Soccer eindigde begin oktober al en dus zag RSC Anderlecht de opportuniteit om zijn eerste wintertransfer snel binnen te halen. Amir Murillo stond al een tijdje op de radar van de scoutingscel bij RSCA.

Hij kreeg zijn jeugdopleiding bij de meervoudige Panamese landskampioen San Francisco, waar hij als prof debuteerde op zijn 18de. Na drie seizoenen verhuisde hij naar de Verenigde Staten. De New York Red Bulls huurden de verdediger eerst voor een jaar en lijfden hem daarna definitief in, omdat Murillo er al snel uitgroeide tot de vaste rechtsachter. Hij speelde er de voorbije seizoenen bijna alle wedstrijden en bereikte met de New York Red Bulls ook de play-offs van de Major League Soccer. Bij de Red Bulls speelde Murillo trouwens aan de zijde van ex-Anderlechtspeler Sacha Kljestan. En dus is Sporting geen onbekende voor de Panamees.

Rechtsachter met veel potentieel

“Het is een rechtsachter met een mooi profiel”, weet Michael Verschueren. “Behoorlijk snel, wendbaar, sterk en atletisch gebouwd. Het is ook een speler die meestal voor de voetballende oplossing kiest, als de situatie het toelaat. In die optiek past hij perfect binnen onze voetbalvisie. Bovendien koppelt Amir die defensieve kwaliteiten aan goeie infiltraties en een prima mentaliteit. Hij heeft dus veel potentieel.”

In 2016 debuteerde Murillo voor de nationale ploeg van Panama. Hij verzamelde intussen 36 caps en speelde op het WK in Rusland tegen de Rode Duivels en Engeland. “Ik ben razend enthousiast over de kans die ik bij Anderlecht krijg. Dit is een club met een rijke geschiedenis, die nu misschien wel even door een lastige periode gaat, maar ik ben naar hier gekomen om het team te helpen. Als international en in de MLS deed ik al flink wat ervaring op. Nu wil ik hier ontzettend hard werken om de volgende stappen in mijn carrière te kunnen zetten. Ik kijk er naar uit om na Nieuwjaar in dit stadion te spelen. RSCA heeft fantastische fans, hoorde ik van Sacha. Ik hoop hen blij te maken.”

Uiteraard is Murillo pas speelgerechtigd na de winterstop. Intussen kan hij het team en de club leren kennen, om zich daarna zo vlot mogelijk te integreren tijdens de stage.