"Clean sheets zijn voor mij een erezaak!"

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 6 november.
    Schrijf je in.

Kemar Lawrence, die in januari in Brussel aankwam, vierde vorige week zondag tegen Antwerp zijn eerste basisplaats voor paars-wit. Behalve vier minuten tegen Zulte Waregem (7-0 overwinning) op 7 maart, had hij sinds 20 oktober 2019 geen wedstrijd meer gespeeld. Dat was met de New York Red Bulls tegen Philadelphia in de Major League Soccer (MLS) play-offs.

"Ik voel me echt goed. Het was geweldig om na al die tijd terug op het veld kunnen lopen", was de niet echt onverwachte reactie van Kemar Lawrence. "Was het moeilijk? Nee, want ik train elke dag mentaal en fysiek om klaar te staan als de coach me nodig heeft. Ik wist al een paar dagen voor de wedstrijd dat ik in de basis ging staan. Maar dat veranderde niets aan mijn voorbereiding, ook al is Antwerp een taaie tegenstander. Ik bereid me altijd op dezelfde manier voor. Alleen de tactische kant verandert af en toe..."

Deze wedstrijd was ook een kans voor Kemar om opnieuw samen te spelen met twee voormalige New York Red Bulls-spelers, Michael Murillo en Matt Miazga. "Het is leuk om weer samen te kunnen spelen. We kennen elkaar goed. Dat maakt het makkelijker. Ik kan hun intenties aflezen van hun fysieke houding."

"Het vertrouwen is er"

De Jamaicaanse verdediger werd vervangen door Derrick Luckassen vanwege krampen. Kemar glimlacht: "Die dingen gebeuren als je een lange tijd niet gespeeld hebt. De coach wilde mij vervangen om elk risico op een blessure te vermijden. Een speler wil altijd de 90 minuten spelen. En zeker in een wedstrijd met het mes tussen de tanden, zoals deze. Maar uiteindelijk bleek de keuze van de coach de juiste te zijn."

Na de wedstrijd prees Vincent Kompany de prestatie van Lawrence. Vooral zijn vermogen om een jonge verdediging op het veld te coachen. Het zit duidelijk ingebakken in de persoonlijkheid van de speler. "Ik ben een echte verdediger. Het maakt niet uit of we 1-0 of 6-0 winnen, zolang we maar winnen en onze netten schoon houden. Ik hou van 'clean sheets'. Ik maak er een erezaak van. Dus ik alles wat nodig is op het veld om er één te behalen. Ik coach mijn teamgenoten ook - zonder te overdrijven - zodat ze het altijd beter zouden doen en hun aandacht  richten op het resultaat. Maar ik luister ook graag naar de feedback die ik van hen krijg."

Aan het einde van het interview is Kemar Lawrence vastbesloten: "De sfeer in het team is uitstekend. We zien de weg vooruit, dankzij de twee overwinningen op rij. Die moeten we volgen. Onze voorhoede creëert kansen. Als de verdediging goed blijft werken, zullen we onze doelen bereiken. In ieder geval is het vertrouwen er! En ik hoop persoonlijk dat ik ook tegen AA Gent mag spelen." 

Lees verder