10 memorabele momenten van John van den Brom bij Anderlecht

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 11 december.
    Schrijf je in.

De nieuwe Genkse coach, John van den Brom, keert voor het eerst sinds maart 2014 terug naar het Lotto Park. Wij blikken terug op enkele memorabele momenten van de voormalige coach van RSC Anderlecht uit zijn tijd bij Paars-Wit.

1. De grap van Dieumerci Mbokani

De traditionele teamfoto van Anderlecht is altijd een gelegenheid om vriendschappelijke grappen te maken tussen de spelers. In 2012 aarzelde Dieumerci Mbokani niet om coach John van den Brom een nat pak te bezorgen door een energiedrankje over hem uit te gieten.

2. Een trofee bij zijn eerste officiële wedstrijd

Op 22 juli 2012 leidt John van den Brom Anderlecht voor het eerst in een officiële wedstrijd. En dat vertaalt zich direct in een trofee, de eerste in de coachingcarrière van de Nederlander: de 10e Super Cup, gewonnen dankzij een 3-2 overwinning op Lokeren. De drie doelpunten kwamen van Dennis Praet, Dieumerci Mbokani en Guillaume Gillet. Een jaar later won van den Brom opnieuw de Supercup met paars-wit. 1-0 werd het, tegen... Genk, met een doelpunt van Massimo Bruno.

3. Rijsttaart : van den Brom's straf voor een journalist

Een gouden regel voor journalisten: tijdens een persconferentie moeten telefoons worden uitgeschakeld of in de stille modus worden gezet. Een van hen was vergeten zijn telefoon uit te schakelen. Zijn straf? Hij moest bij de volgende persconferentie voor iedereen rijsttaart meenemen.

4. Op naar de Champions League

Op 29 augustus 2012, na een 2-1 nederlaag in Limassol (Cyprus), won RSCA de terugwedstrijd in het Astridpark met 2-1, waardoor het team zich voor het eerst sinds 2006-2007 kwalificeerde voor de groepsfase van de Champions League. De doelpunten kwamen van Mbokani (op een voorzet van Bruno) in de 81ste minuut en Iakovenko in de 89e minuut. We ontdekte ook de grote verdediger Roland Juhasz... die als diepe spits speelde.

5. 5-0 winst tegen Gent, de eerste van een reeks

Op 30 oktober 2012 versloeg paars-wit de Buffalo's  op eigen terrein met een droge 5-0, dankzij een tweeklapper van De Sutter en goals van Praet, Bruno en Yakovenko. Deze overwinning was de eerste in een reeks van elf in de Jupiler Pro League, met 49 doelpunten. Nog twee (zeer) smakelijke overwinningen in die reeks: 6-1 tegen Blauw-Zwart en 4-2 tegen Genk.

6. Overwinning tegen Zenit in de Champions League

Op 6 november versloeg Anderlecht Zenit St. Petersburg met het kleinste verschil. De laatste keer dat de Brusselse ploeg won in C1 was in 2005, tegen Betis Sevilla, dankzij een doelpunt van Vincent Kompany.

7. Le 32e titre à l’arraché

Hoewel Anderlecht het kampioenschap had gedomineerd, werd het tijdens de play-offs wat moeilijker. Pas op de allerlaatste speeldag, na de gelijkmaker (1-1) van Lucas Biglia tegen Zulte Waregem, sleepte Anderlecht zijn 32ste titel in de wacht.

8. John op de Foire du Midi of als Kerstman

De Nederlandse coach houdt van het contact met de fans. Er zijn talloze foto's van hem omringd door fans. Hij houdt er ook van om mensen te ontmoeten en aarzelt niet het publiek te vermaken, zowel tijdens een Night of the Proms met de staff, op de attracties van de Foire du Midi of verkleed als de Kerstman...

9. Het bruggetje van John

John van den Brom nam vaak actief deel aan de trainingen. Ter voorbereiding op een Europese wedstrijd tegen Olympiakos pakte hij uit met dit mooie bruggetje. Zeven jaar later wordt Frank Acheampong er waarschijnlijk nog steeds over geplaagd.

10. Een punt op PSG

In een Champions League-campagne die niet in de annalen van de club zal opgenomen (2013) worden, pakt Anderlecht en punt tegen het PSG van Ibrahimovic, Cavani en Co in het Parc des Princes. De plaats waar ze  35 jaar eerder hun tweede Europese trofee wonnen door Austria Wenen met 4-0 te verslaan.