Samen tegen kwetsende spreekkoren

chants

RSC Anderlecht wil de aandacht vestigen op de gevolgen van discriminerende gezangen.

In goede en minder goede tijden: Royal Sporting Club Anderlecht kan altijd rekenen op zijn enthousiaste en trouwe fans. Ook in de afgelopen wedstrijden gingen de fans als één man achter de ploeg staan. De club staat er op om onze supporters daarvoor uitdrukkelijk te bedanken. 

Toch moet de club ook de aandacht vestigen op de gevolgen van discriminerende gezangen, met name het lied dat gekoppeld wordt aan Benito Raman en aan Club Brugge. De speler en de club willen de supporters uitdrukkelijk oproepen om dergelijke liederen achterwege te laten. In de eerste plaats druisen dergelijke spreekkoren in tegen de normen en waarden van RSC Anderlecht, dat van het Lotto Park een plek wil maken waar iedereen zich welkom voelt. Aanstootgevende boodschappen horen dus niet thuis in ons stadion.  

Daarnaast willen we er aan herinneren dat dit lied tuchtrechtelijk wordt gesanctioneerd als een discriminatoir spreekkoor. RSC Anderlecht werd hier al eerder voor gesanctioneerd en beboet. Verdere herhalingen kunnen zelfs leiden tot het spelen van wedstrijden achter gesloten deuren.  

Daarom willen we alle verenigingen en supporters oproepen om het bewuste lied achterwege te laten en te kiezen voor een niet-kwetsend alternatief. Ook de speler in kwestie riep daar eerder al toe op in onderstaande video. 

Verder herinneren we er ook aan dat de club ook kan gesanctioneerd worden bij beledigende spreekkoren aan het adres van de scheidsrechter of de bezoekende doelman. Ook daar vraag de club met aandrang om dergelijke spreekkoren achterwege te laten. 

En dan nu: op naar de belangrijke wedstrijden tegen Zulte Waregem en de Clásico tegen Standard. Come on you Mauves.

Het beschikkend gedeelte van de sancties die de club werden opgelegd:

OM DEZE REDENEN Verklaart de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme de Bondsactie m.b.t. R.S.C. Anderlecht ontvankelijk en gegrond, en veroordeelt deze club tot het uitvoeren van de volgende alternatieve sanctie, die uit verscheidene geledingen bestaat:

• In de schoot van de club een creatieve contentcampagne opstarten tegen discriminerende en racistische spreekkoren en beledigingen waarbij verschillende communicatiemiddelen kunnen worden ingezet om de boodschap te brengen dat dergelijke spreekkoren niet tot de waarden van de club horen. Eén van de vereisten hierbij is het creëren van een nieuwe slogan/leuze ter vervanging van het discriminerende spreekkoor. De NKDR beveelt de club R.S.C. Anderlecht aan haar spelers te betrekken bij deze campagne, en de promotie van de nieuwe slogan/leuze in het bijzonder, daar zij als rolmodellen een positieve impact kunnen hebben op het gedrag van haar supporters.

• Het organiseren van (fysieke) infomomenten met alle supportersfederaties van R.S.C. Anderlecht om duidelijk te maken dat kwetsende spreekkoren zoals “Alle boeren zijn homo’s” tuchtrechtelijk worden gesanctioneerd als een discriminatoir spreekkoor, hetgeen kan leiden tot het spelen van wedstrijden met gesloten deuren, al dan niet partieel;

• Het beschikkend gedeelte van deze beslissing kenbaar maken op haar website;

• Vóór 1 november 2022 dient aan het Bondsparket het bewijs te worden overgelegd dat voormelde acties werden ondernomen.

• Indien dat bewijs niet wordt overgemaakt vóór deze datum, wordt de club automatisch en zonder nieuwe oproeping veroordeeld tot een effectieve geldboete van 5.000 euro.

Lees verder