Sporting en FEFA bundelen krachten voor de Anderlechtse jeugd

FEFA

Het voorbije seizoen verstevigde RSC Anderlecht de reeds lopende samenwerking met de VZW FEFA (Le Football, les Études et la Famille à Anderlecht). FEFA helpt en begeleidt jongeren uit de Kuregemwijk tijdens hun schoolloopbaan met de achterliggende, inspirerende kracht van voetbal en is zo een sterke partner binnen Tous Mauves, het inclusieprogramma van paars-wit.

Tous Mauves

'Tous Mauves' is het inclusieprogramma waarmee RSCA sociaal kwetsbare jongeren (voornamelijk van 8 tot 18 jaar) binnen en buiten Brussel kansen wil bieden om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Om zo sociale inclusie te versnellen en te versterken. Binnen het programma ligt de klemtoon op 5 inclusiepijlers: gender-inclusie, digitale inclusie, sportieve inclusie, professionele inclusie en educationele inclusie.

FEFA

De VZW FEFA (Le Football, les Études et la Famille à Anderlecht) helpt en begeleidt jongeren uit de Kuregemwijk tijdens hun schoolloopbaan met de achterliggende, inspirerende kracht van voetbal. Sport wordt gecombineerd met een nauwgezette opvolging van de schoolloopbaan en een bijhorend psychosociaal kader voor de families.

Naast het sportieve aanbod van wekelijkse groepstrainingen met gekwalificeerde coaches,en wedstrijden voor meer dan 15 jeugdteams die ze afwerken in de officiële RSCA-outfits, volgt FEFA van dichtbij de schoolse resultaten op van de aangesloten jongeren. Dat doet het met behulp van pedagogische begeleiders. Meer dan 300 kinderen en jongeren tussen 5 en 24 jaar uit de Kuregemwijk in hartje Anderlecht worden zo via het project persoonlijk en professioneel ondersteund.

Een rijkgevuld programma

RSC Anderlecht en FEFA werkten een ambitieus jaarprogramma uit om de gemeenschappelijke doelstellingen binnen de sportieve, professionele en educationele inclusiepijlers te bereiken. 

Doorheen het seizoen vonden tal van workshops plaats die in mei werden samengebracht in een overkoepelende ‘Tous Mauves’ Olympiade. Zo kregen de jongeren van FEFA de kans om de studio's van Play Sports te bezoeken en deel te nemen aan activiteiten om de audiovisuele sector te leren kennen. Tijdens een workshop kinesitherapie ontdekten ze wat de job van kinesitherapeut inhoudt bij een professionele voetbalclub. Daarnaast was er een workshop over blessurepreventie, met concrete tips die ze zelf kunnen toepassen in hun eigen ploeg. Ten slotte was er nog een workshop gericht op alles wat met pers te maken heeft, onder leiding van de persverantwoordelijke van RSCA.

Ook op matchdagen in het Lotto Park was FEFA meermaals in grote getale vertegenwoordigd. Verschillende jeugdteams werden voor wedstrijden uitgenodigd, met als orgelpunt de ‘Tous Mauves’ match eind december tegen KRC Genk. Wie tijdens de Champions' Play-offs naar het Lotto Park kwam, merkte het: de XL-vlaggen op het veld. Ook hier droegen de FEFA jongeren met trots de paars-witte kleuren uit.

Begin juni ontvingen RSC Anderlecht en FEFA meer dan 100 jongeren van 8 Anderlechtse scholen voor een interscholentornooi op de academie. De vierde- en vijfdejaars van de FEFA-partnerscholen namen het op het heilige gras van Neerpede tegen elkaar op. Tevreden en met een persoonlijke goodiebag trokken de deelnemers huiswaarts.

Ook volgend seizoen ambiëren Sporting en FEFA in het kader van Tous Mauves een intensieve samenwerking met een ambitieus programma, verder bouwend op de successen van deze voetbaljaargang. 

Lees verder