Play-offs: 5 memorabele duels tussen RSCA en Club Brugge

RSC Anderlecht en Club Brugge zijn de enige twee ploegen die in alle edities van Play-Off 1, nu Champions' play-offs, hebben gespeeld. We blikken terug op vijf memorabele ontmoetingen tussen paars-wit en blauw-zwart tijdens de play-offs.

• Dit artikel verscheen eerst in de Matchday Newsletter van vrijdag 30 april. Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

1. Kampioen in Brugge

18 April, 2010. Speeldag 6 van de allereerste play-offs. Anderlecht reist af naar het Jan Breydelstadion. Een overwinning zou hen de 30e titel opleveren, een titel die ze niet mogen mislopen na een succesvol seizoen. Het was ook tijdens dit seizoen dat het Astridpark kennismaakte met goudklomp Romelu Lukaku.

30ste minuut: Suarez, die op de flank speelt, lift een voorzet over Stijnen. Van Damme neemt de bal aan en schuift hem tegen de netten. Suarez verdubbelde de voorsprong na 86 minuten, nadat Biglia hem alleen voor doel zette. De treffer van Sonck in de 93ste minuut volstond niet de overwinning van Sporting te voorkomen. Die avond viert paars-wit haar derde ster op Jan Breydel.

2. De penalty van de 31e titel

6 mei 2012. Toen de mannen van Ariël Jacobs het veld betraden, wisten ze dat één punt genoeg zou zijn om de 31ste titel binnen te halen. Opnieuw tegen Club Brugge (2de), maar deze keer thuis. De wedstrijd is erg close. Een redding van verdediger Juhasz in de 45ste minuut houdt de score in de eerste helft op nul-nul. Bij het begin van de tweede helft dringt Brugge aan. In de 70ste minuut isoleert Bacca Lestienne in het strafschopgebied van Proto (die zijn ploeg al meermaals had rechtgehouden): 0-1. Paars-wit vecht terug en in de  93ste minuut wordt Mbokani neergeduwd in het strafschopgebied. Zonder aarzelen fluit de scheidsrechter penalty. Dat seizoen misten de Brusselaars heel wat strafschoppen... maar Guillaume Gillet faalt niet tegenover Jorgacevic. 1-1... RSC Anderlecht kampioen.

3. Match gespeeld in 40 minuten en de goal van Meunier

Besnik Hasi volgt voor de laatste wedstrijd van de reguliere competitie John van den Brom op als T1, een wedstrijd die Anderlecht met 4-0 wint van Oostende. De play-offs starten echter slecht, met een 1-0 nederlaag op Sclessin. Op de tweede speeldag ontvangt paars-wit blauw-zwart. Na 40 minuten is de wedstrijd voorbij: 3-0 voor Anderlecht, na een doelpunt van Tielemans (22ste minuut) en een tweeklapper van Cyriac (32stee en 40ste minuut).

Drie weken later trok RSCA naar het Jan Breydelstadion. Winnen was noodzakelijk om in de titelrace te blijven. In de 37ste minuut wordt Mitrovic van het veld gestuurd. Anderlecht buigt zonder te breken. Het loert op de counter. In de 85ste minuut geeft Bruno een voorzet richting Acheampong op de rechterflank. Meunier, die naar binnen was gesneden, zat er echter tussen... en klopte zijn eigen doelman Ryan. De overwinning brengt de top drie op één punt van elkaar. RSCA zal geen wedstrijden meer verliezen en op onverwachte wijze de 33ste titel veroveren.

4. Een 'walk in the park' na Old Trafford

Op 20 april 2017 werd Anderlecht door Manchester United na verleningen uitgeschakeld in de kwartfinales van de Europa League. De prestatie op Old Trafford geeft paars-wit vleugels voor de thuismatch tegen blauw-zwart van dat weekend. Een krachtige schot van Dendoncker, aangespeeld door Tielemans in de 21ste minuut, zet de 1-0 op het scorebord. In de 34ste minuut kopt Kara een corner van Tielemans binnen: 2-0. Vormer wordt in de 45e minuut uitgesloten.

De twee ploegen zouden een paar weken later weer tegenover elkaar staan. Eindstand 1-1, na doelpunten van Hanni en Vormer en een gemiste penalty van Tielemans. Desondanks zou Anderlecht in de play-offs haar 34ste titel winnen.

5. De laatste overwinning op Brugge

De laatste overwinning van paars-wit in het Jan Breydelstadion dateert uit de play-offs van het seizoen 2017-2018. De wedstrijd begon 17 minuten te laat: technische problemen bij de VAR, die twee keer (waaronder in de 94ste minuut, bij een 1-2 stand) Anderlecht van een strafschop heeft gered.

Teodorczyk opende de score in de 67ste minuut en knielde ter nagedachtenis van zijn broer, die een paar dagen eerder onverwacht was overleden. Een kwartier later verdubbelde Morioka de voorsprong. Diaby maakte de aansluitingstreffer in de 79ste minuut. Nadien was er nog een geweldige redding van Sels nodig om de drie punten in de wacht te slepen.