7 legendes in paars en wit

• Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 20 november.
    Schrijf je in.

Het is acht jaar geleden dat er voor het laatst een paars-witte clash plaatsvond in de Jupiler Pro League. Laten we deze gelegenheid aangrijpen om ons in de archieven te verdiepen en enkele van de duels en legendarische spelers te (her)ontdekken die de schitterden in het paars en wit van één van beide clubs.

1. 6-2, met vier goals van de slangenmens (1973-1974)

In het seizoen 1973-1974 won het Brusselse team thuis met 6-2. Vier van de zes doelpunten kwamen van Robbie Rensenbrink, bekend als de Slangenmens. Ook in het Kiel won Anderlecht (0-3). Een seizoen om te vergeten voor Beerschot.

2. Juan Lozano wint de Beker (1979)

We vergeten het soms, maar voor zijn gloriedagen bij Anderlecht, met drie titels, twee nationale bekers en een UEFA Cup, droeg Juan Lozano het shirt van  Beerschot. In 1979 won hij de Beker van België en versloeg hij RSCA in de halve finale (3-3, maar door op uitdoelpunten) en Club Brugge in de finale.

3. 8-2… en een nieuwe vierklapper (1980-1981)

Op 11 april 1981 drukten de Brusselse paarshemden opnieuw hun stempel op het Astridpark. Eén speler schitterde het meest. De Deen Kenneth Brylle, die zich in 1989 bij Beerschot zal aansluiten. Verschillende andere spelers droegen de shirts van beide clubs: Marc Van der Linden, Patrick Vervoort en Wim Hofkens.

4. 7-0, met twee goals van Radzinski en Goor (2000-2001)

Een nieuwe monsterscore voor Anderlecht. Deze keer zijn de doelpunten iets beter verdeeld. Tomasz Radzinski scoorde twee keer. Hetzelfde geldt voor Bart Goor die zich in 2009 bij de Beerschot zal aansluiten. De andere doelpunten werden gescoord door Aruna Dindane, Bertrand Crasson en Alin Stoica.

5. Het doelpunt van... Silvio Proto (2008-2009)

Verschillende keepers hebben voor beide clubs gespeeld. Onder hen de twee Nederlanders Nico de Bree en Jan Ruiter in de jaren zeventig. Recenter: Thomas Kaminski en Silvio Proto. Silvio wordt in het Astridpark geblokkeerd door Daniel Zitka en wordt uitgeleend aan Beerschot tijdens het seizoen 2008-2009. Op 28 september 2008 staat Beerschot 1-2 achter tegen Gent. Khalilou Fadiga trapt in de 92ste minuut een corner voor de Antwerpenaren. Silvio, die  voor de eerste keer in zijn carrière naar de vijandelijke zestien trekt, torent boven iedereen uit en zet de. 2-2 eindstand op het bord.

6. 1-4 voor Beerschot (2012-2013)

De laatste keer dat de paarse teams elkaar in de competitie tegenkwamen, was in het seizoen 2012-2013. Op het Kiel won Sporting met 1-4 dankzij doelpunten van Dieumerci Mbokani, Massimo Bruno, Guillaume Gillet en Sacha Iakovenko.

7. 2-3 in de 106e minuut (2019)

Net als Georges Heylens voor hem is Hernan Losada vandaag coach van de Beerschot, nadat hij tijdens zijn carrière voor RSCA speelde. Losada maakte trouwens slechts één doelpunt voor Anderlecht en dat was tegen … Beerschot. In september 2019 hoopte de Argentijn - toen nog assistent-coach - Sporting te verrassen toen de Brusselaars naar het Kiel kwamen voor de 16e finales van de Croky Cup. Het Antwerpse team wordt in de 74e minuut gereduceerd tot tien man, en komt in de 79e minuut 1-2 achter. In de 89e minuut volgt de gelijkmaker en in de 92e minuut krijgt Derrick Luckassen rood. Overtime met 10 tegen 10, dus. Isaac Kiese Thelin, die aan het einde van de 90 minuten inviel, trapte RSCA  naar de volgende ronde in de 106e minuut.