"Ik moest een klik maken toen ik op rechts werd gezet"

Als flankspeler moet je razendsnel beslissingen nemen. Links of rechts, trappen of schieten? Om de denksnelheid van Francis Amuzu te testen, schotelden we hem een aantal dilemma’s voor. Scoren na een solo of een afstandsdoelpunt? Messi of Ronaldo?

  • Dit artikel verscheen eerst in de Matchday nieuwsbrief van vrijdag 19 februari.
    Schrijf je hier in om als eerste dit soort artikels te ontvangen.

Linkerflank of rechterflank?

"Liever links, ik heb bij de jeugd altijd op die positie gespeeld. Ik kan dan naar binnen komen en uithalen met rechts, mijn favoriete beweging. Toen de coach me voor het eerst rechts posteerde, heb ik een klik moeten maken in m’n hoofd. Eerst zag ik er tegen op, maar toen zei ik tegen mezelf: maak gewoon plezier en je ziet wel wat er gebeurt. Nu speel ik er al een aantal wedstrijden en word ik steeds beter. Ik werk ook op m’n voorzetten, omdat die toch perfect moeten zijn aangezien ik nu vaker buitenom ga. Zo blijf ik vaak 10 minuten na training om ze te oefenen en dat heeft stilaan resultaat."

Iemand passeren met een schijnbeweging of op snelheid?

"Eigenlijk krijg ik liefst de bal achter de verdedigers (lacht). Maar om op je vraag te antwoorden: met een schijnbeweging. Vaak doe ik met m’n lichaam alsof ik naar links ga, om de bal nadien rechts voorbij de verdediger te spelen. Die snelheid heb ik trouwens altijd gehad. Ik weet niet waarom, ik heb dat talent van God gekregen, denk ik. M’n vader was bijvoorbeeld ook voetballer, maar hij was totaal niet snel."

Scoren na een solo of scoren met een afstandsgoal

"Scoren na een lange dribbel. Ik vind dat gewoon mooier om te zien. En het gevoel dat je krijgt wanneer je een solo afrondt, is onbeschrijfelijk."

Europees voetbal via de play-offs of via de beker

"We willen elke wedstrijd winnen. Niet alleen ik trouwens, ik voel die honger bij de hele groep. We willen de play-offs halen en de beker winnen. Dus laat ons telkens focussen op de volgende wedstrijd en dan zien we wel waar we uitkomen."

FIFA21 of PES

"Geen van de twee (lacht). Ik heb geen Playstation thuis. Mijn broer gamet veel, maar ik niet. Vroeger speelde ik soms met vrienden, maar ik verloor te veel (lacht). Ik heb andere hobby’s. Zo luister ik veel muziek. Ik hou vooral van oldschool muziek, zoals the Notorious B.I.G. en Tupac. Op stap gaan met vrienden deed ik ook veel. Samen gezellig iets eten, bijvoorbeeld, maar dat gaat nu natuurlijk niet door corona."

La Liga of Premier League

"Da’s een moeilijke vraag. Ik droom al sinds ik klein was van de Premier League. Die beleving, die teams, de stadions … gewoon geweldig! Als kind was ik grote fan van Manchester United. Anderzijds denk ik dat La Liga qua speelstijl beter bij mij past."

Videotraining of fitnesstraining

"Met de bal trainen, is het leukste natuurlijk. Ik ben bezeten door het spelletje, dus laten we voor tactische trainingen kiezen. Dat is ten minste voetbalgerelateerd. Ik ben niet iemand die graag met gewichten werkt, al weet ik wel dat het noodzakelijk is om mijn fysiek te onderhouden."

Zaalvoetbal of veldvoetbal

"Op mijn vijftiende zaalvoetbalde ik in de eerste ploeg van Salaam Mechelen, maar sindsdien heb ik het niet zo vaak meer gespeeld. Veldvoetbal is mijn werk, dus ik zal er altijd voor kiezen. Zaalvoetbal is leuk, maar ik ben het nu zo gewoon om veldvoetballer te zijn. Daar kan ik ook mijn snelheid beter uitspelen."

"Wat ik wel heel opvallend vind, is hoe zaalvoetballers en veldvoetballers verschillen. Ik ken goede zaalvoetballers die niet uitblinken in het veldvoetbal en omgekeerd. In de zaal deed ik bijvoorbeeld passeeracties die gewoon niet kunnen op het veld, omdat er minder op de kleine ruimte gespeeld wordt. Het zijn twee totaal verschillende spelletjes."

Messi of Ronaldo

(Resoluut) "Altijd Ronaldo. Messi is goed, maar Ronaldo is een echte killer. Hij is ook een echte werker, die zijn lichaam in optimale conditie houdt. Dat is een mooi voorbeeld. Messi daarentegen speelt vooral op zijn talent."

Scoren in de WK-finale of in de Champions League finale

"De WK-finale. Een WK, da’s toch specialer. Het wordt maar om de vier jaar georganiseerd en het zijn vaak mythische wedstrijden. Champions League speel je elk jaar, dus zijn er meer kansen."

Welke kwaliteit zou jij willen: het killersinstinct van Nmecha of het spelinzicht van Ait El Hadj

"Het spelinzicht van El Hadj. Dat is iets belangrijker op mijn positie. Zeker omdat Anouar ook een type speler is zoals ik: klein en snel."

Lees verder