"Onze verantwoordelijkheid nemen"

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie wordt het laatste ticket voor Play-Off I uitgedeeld. RSC Anderlecht neemt het zondag op tegen Sint-Truiden. Coach Kompany beschikt over een fitte kern.

De coach is zich bewust van het belang van de wedstrijd, maar blijft kalm. "We moeten een bubbel vormen met onze ploeg, ons concentreren op onze taken en waken over de intensiteit en kwaliteit van de trainingen. Vandaag is het belang van de wedstrijd Play-Off I. Ik hoop dat het op een dag de finale van een grote competitie is. Elke speler moet deze stap in zijn carrière zetten. In dit soort situaties moeten we nog kalmer zijn, en de perfectie nastreven op training. En verder moeten we dicht bij onze naasten blijven, op tijd gaan slapen en de juiste dingen eten. Zo bereid je je voor op grote wedstrijden. Dat is hier zo bij RSCA, en in de halve finale van een wereldbeker."

"Constante druk uitoefenen."

Hoewel Sporting genoeg heeft aan een punt, is het doel van de T1 om met drie punten naar huis terug te keren. "Voor RSC Anderlecht is winnen altijd belangrijk, cruciaal zelfs. Maar ik heb altijd gezegd dat we dat vooral moeten tonen op het veld. Onze verdediging is ons sterke punt geweest dit seizoen, zelfs al spelen we offensief. Zoals men soms zegt: aanval is de beste verdediging. We zijn nooit een defensieve ploeg geweest. En desondanks kunnen we betere statistieken voorleggen dan defensieve ploegen. Onze kracht is dat we een constante druk op onze tegenstander kunnen uitoefenen, en hen beletten om de middellijn te bereiken. Onze manier van verdedigen hangt samen met ons spel. Dat ga ik niet veranderen."

"Het synthetische veld verandert niets."

De wedstrijd op Stayen wordt op een synthetisch veld bekampt, omstandigheden die de meeste spelers van coach Kompany gewend zijn. "Veel van de jongens speelden vaak op kunstgras tot zo'n twee jaar geleden. Ik denk niet dat het veel verschil voor ons zal uitmaken. We gaan er uiteraard wel op trainen, het veld kan nooit een excuus zijn. Bovendien hebben we dit seizoen al op een synthetisch veld gespeeld in Luik, en toen zag ik geen dip in de kwaliteit of de fysiek."

"Het veld eerst."

Tijdens de voorbije wedstrijden bleef het elftal stabiel. Kompany blijft echter attent. "Het belangrijkste is dat spelers hun kwaliteiten tonen op het veld en op training. Als ze dat doen, heb ik geen intentie om hen af te nemen wat ze verdienen. Maar ik blijf waakzaam. Een vormdip kan altijd optreden, en dat moet ik accepteren. Er zijn ook spelers die aan het groeien zijn. Daarom praat ik ook altijd over de volledige ploeg, en niet enkel over de basiself. Vandaag is het doel het belangrijkste, dus ga ik geen specifieke spelers naar voor schuiven. Ze moeten hun wedstrijd spelen, en wanneer ze zich tonen, kan er over hen gepraat worden.