Zware straffen voor de incidenten in Luik

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal heeft RSC Anderlecht donderdag veroordeeld tot een thuis- en uitwedstrijd achter gesloten deuren. Daarnaast krijgt de club nog eens voorwaardelijk twee thuiswedstrijden zonder publiek opgelegd met uitstel voor één jaar en een boete van 10.000 euro. Tenslotte wordt een 5-0 score en dus de drie punten van de wedstrijd van 23 oktober toegekend aan Standard Luik. 

Aanleiding voor deze sancties zijn de incidenten tijdens en na de wedstrijd in Luik op 23 oktober. De wedstrijd werd definitief gestaakt nadat er herhaaldelijk vuurpijlen op het veld gegooid werden vanuit het bezoekersvak. Na de wedstrijd ontstonden er ook rellen tussen beide supportersgroepen buiten het stadion.

Geen supporters tegen Club Brugge en Zulte Waregem

De sancties houden concreet in dat er geen supporters van RSC Anderlecht mogen afreizen naar de wedstrijd in en tegen Club Brugge (15 januari) en dat de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem (18 januari) achter gesloten deuren plaatsvindt. 

Onze club is van mening dat de opgelegde straffen buitenproportioneel zijn en betreurt dat de verantwoordelijkheid quasi volledig ten laste van de club wordt gelegd. De financiële impact van deze straffen is eveneens enorm. Toch zal RSC Anderlecht deze beslissing niet aanvechten. De club kiest ervoor om een constructieve dialoog aan te gaan met de voetbalinstanties en wetgevende organen van dit land over ieders verantwoordelijkheden, om zo de veiligheid in het Belgische voetbal te verbeteren en te garanderen.

Intussen blijft onze club, in samenwerking met de veiligheidsdiensten, ook alles in het werk stellen om de geleden financiële en materiële schade te verhalen op de verantwoordelijken. Voorlopig werden 3 personen geïdentificeerd in het onderzoek van de politie, dat nog steeds loopt. De club startte zelf al 2 procedures op voor een burgerrechtelijke uitsluiting en zal verdere juridische acties ondernemen. 

Het mag duidelijk zijn dat RSC Anderlecht geen enkele vorm van geweld of andere misdragingen, in het eigen stadion of elders, tolereert en dat we zullen blijven streng optreden tegen de individuele verantwoordelijken.

Meer informatie voor abonnees over de impact van deze sancties, is te vinden op rsca.be/abo-info.

Lees verder